A II.NEMZETI GULYÁS NAP az idén augusztus 27-én, szombaton lesz. Tavaly is augusztus utolsó hétvégéjére esett a jeles esemény. Idén ugyancsak augusztus utolsó hétvégéjére 27-ére, szombatra hirdetjük meg az eseményt. Minden jel arra mutat, hogy a II.Nemzeti Gulyás Nap – ellentétben a tavalyi esőkkel – gyönyörű, napfényes nyári melegben zajlik majd az egész Kárpát-medencében, mert hogy a II. Nemzeti Gulyás Nap éppúgy a Kárpát-medence és a világ érdeklődő, ezen a napon
főzni akaró magyarjainak az ünnepe, ahogy tavaly is az volt. A gulyás ebben az esetben a gulyás/ pörkölt/ paprikás/ lecsó, de akár a halászlé is csatlakozhatna hozzá. Ha ennyi féle étel, akkor miért éppen Gulyás Nap a neve?
Mert a gulyás (goulash, gulasch, goulache, гуляш, רועה, guláš, stb.) a legismertebb magyar ételnév, amin belföldi vélekedésünk és berzenkedésünk mit sem változtat. Ahogy a változatos itáliai regionális konyhák gazdag választékából a nagyvilág a pizzát és a spagettit nevezné meg, vagy a hihetetlenül színes török konyhából a döner kebabot említené meg, úgy a magyar konyha hallatán a nagyvilágnak a gulyás jut eszébe. Ez egy olyan tény, amin változtatni nem tudunk. Azon azonban igen, hogy napjainkra a cseh és szlovák gulyás lassan már nagyobb becsben van, mint a magyar. Márpedig – tudomásul kell vennünk – a gulyás helyébe még nem lépett más étel, vagy ételcsalád, amivel a világ azonosítana bennünket, s amivel mi saját magunkat azonosíthatnánk.
© Nemzeti Gulyás Nap
- A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor vállaljuk azt is, ahogy a világ ránk tekint.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor magunkat, múltunkat és jelenünket is vállaljuk a jókedvű étkezés örömével együtt.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét, … főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.
- A Nemzeti Gulyás Nap ünnep, a sokféleség ünnepe is. Szent István „Intelmei” óta írott hagyományunk a sokféleség erejének dicsérete: “Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”
A II.Nemzeti Gulyás Naphoz már most sokan csatlakoztak belföldön és a határon túl is. Budapesti központi helyszínei 2011. augusztus 27-én, szombaton várhatóan a Millenáris, a Liszt Ferenc tér és a Budai Vár lesznek, de másutt is Budapesten és szerte az országban, és a határon túl. Számítok Szingapúrra, Hustonra, Sopronra, Kibédre, Debrecenre, a svédországi, angliai, és a világon mindenütt élő magyarokra, ahogy tavaly is. Erdély, a Felvidék és a Délvidék idén is főzni fog. Mindenkit várunk egy jókedvű, összetartozásunkat erősítő főzésre! Jelentkezéseket, híradásokat idén is az info@foodandwine.hu e-mail címre kérek. Jelentkezzetek, hogy hírt adhassunk Rólatok!
Tiszteletre méltó és példamutató a Gulyás nap meghirdetése. Mi biztosan főzünk valamit, de még nem dőlt el, hogy mit. Lehet, hogy lecsót, vagy pincepörköltet.
Idén sem maradhat ki! Tán még a Millenárisra is eljutok 🙂
Remélem, hogy a Nemzeti Gulyásnap évtizedekre hagyományossá váló esemény lesz. Az időpont választás is megfelelő, -nemcsak az időjárás miatt is. Ott leszünk.
A Millenárisra mi is elmegyünk. 🙂
Ki nem hagynánk semmi pénzért ! Kibéd ott lesz !
Hajrá….!!!!!!!
Hajrá, tavaly is jó volt, az idei is jó, még finomabb :)))
Itt Sundsvallban -É-Svédia- a II. (Magyar) Nemzeti Gulyás Nap tiszteletére újra összegyűjtjük tavalyi svédjeinket + azt a 9 főnyi lelkes tömeget, helyi magyarjainkat, hogy ismét megadjuk a módját főzésnek, evésnek, okos múlatásnak. Amúgy, éppen ez a nap a svédek tán legnagyobb ünnepe: Midsommardagen, az itteni nyár dereka, vagyis az évköz leghosszabb napppalja, a svédek szíve közepe. Ez itt az újkrumpli ünnepe is, amikor a napsütötte verandák és teraszok apró ágyásaiban, vagy a fazekakban és vödrökben nevelgetett zsenge újburgonyát a gondos háziasszonyok nagy áhítattal kibontják és főve, olykor sülve, kapros hallal teszik az ünneplő család asztalára. Édességnek epret esznek sok tejszínhabbal, és hozzá illően erdei gyümölcs teát, olykor gyenge borokat, könnyű sört (< 3,5%) s az ilyenkor obligát absolut vodkát kortyolgatják.
Réteken tereken fölállított "május-fa" szerű, virágokkal és sallangokkal gazdagon díszített majd' 7-10 méteres nyírfa-oszlopot állítanak, amit aztán énekelve, zenélve körbetáncolnak, s (még) gyakran a lelkész rövid áhítatával ér véget a közös mulatság, majd ki-ki otthon folytatja, amíg a nap le nem megy….
Higyjük azt, hogy ezidén a Nemzeti Gulyásnapnak is szól majd ez a Svédiában végtelen-alkonyati jókedv!
Bölcskén népszerűsítem a programot, tavaly a pincesoron nem sokan voltak a szakadó eső miatt, idén nem lesz így! Csinálunk több helyszínen is programot.
Üdv István
Mi is ott leszünk!!!!!!