A II.NEMZETI GULYÁS NAP az idén augusztus 27-én, szombaton lesz. Tavaly is augusztus utolsó hétvégéjére esett a jeles esemény. Idén ugyancsak augusztus utolsó hétvégéjére 27-ére, szombatra hirdetjük meg az eseményt. Minden jel arra mutat, hogy a II.Nemzeti Gulyás Nap – ellentétben a tavalyi esőkkel – gyönyörű, napfényes nyári melegben zajlik majd az egész Kárpát-medencében, mert hogy a II. Nemzeti Gulyás Nap éppúgy a Kárpát-medence és a világ érdeklődő, ezen a napon

főzni akaró magyarjainak az ünnepe, ahogy tavaly is az volt. A gulyás ebben az esetben a gulyás/ pörkölt/ paprikás/ lecsó, de akár a halászlé is csatlakozhatna hozzá. Ha ennyi féle étel, akkor miért éppen Gulyás Nap a neve?

Mert a gulyás (goulash, gulasch, goulache, гуляш,  רועה,  guláš, stb.) a legismertebb magyar ételnév, amin belföldi vélekedésünk és berzenkedésünk mit sem változtat. Ahogy a változatos itáliai regionális konyhák gazdag választékából a nagyvilág a pizzát és a spagettit nevezné meg, vagy a hihetetlenül színes török konyhából a döner kebabot említené meg, úgy a magyar konyha hallatán a nagyvilágnak a gulyás jut eszébe. Ez egy olyan tény, amin változtatni nem tudunk. Azon azonban igen, hogy napjainkra a cseh és szlovák gulyás lassan már nagyobb becsben van, mint a magyar. Márpedig – tudomásul kell vennünk – a gulyás helyébe még nem lépett más étel, vagy ételcsalád, amivel a világ azonosítana bennünket, s amivel mi saját magunkat azonosíthatnánk.

© Nemzeti Gulyás Nap

  • A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe.
  • A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor vállaljuk azt is, ahogy a világ ránk tekint.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor magunkat, múltunkat és jelenünket is vállaljuk a jókedvű étkezés örömével együtt.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét, … főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.
  • A Nemzeti Gulyás Nap ünnep, a sokféleség ünnepe is. Szent István „Intelmei” óta írott hagyományunk a sokféleség erejének dicsérete: “Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”

A II.Nemzeti Gulyás Naphoz már most sokan csatlakoztak belföldön és a határon túl is. Budapesti központi helyszínei 2011. augusztus 27-én, szombaton várhatóan a Millenáris, a Liszt Ferenc tér és a Budai Vár lesznek, de másutt is Budapesten és szerte az országban, és a határon túl. Számítok Szingapúrra, Hustonra, Sopronra, Kibédre, Debrecenre, a svédországi, angliai, és a világon mindenütt élő magyarokra, ahogy tavaly is. Erdély, a Felvidék és a Délvidék idén is főzni fog. Mindenkit várunk egy jókedvű, összetartozásunkat erősítő főzésre! Jelentkezéseket, híradásokat idén is az info@foodandwine.hu e-mail címre kérek. Jelentkezzetek, hogy hírt adhassunk Rólatok!

Csíki Sándor♣