WOLFGANG PUCK a fúziós konyha kaliforniai ágának celebje. A celeb séfek öregapja. Osztrák is, kaliforniai is, sikeres is, ahogy a földije, Schwarzenegger is. Wolfgang Puck a fúziós konyha legtöbbet emlegetett úttörője, a Fúziós Kiáltvány (Fusion Manifesto) alkotója. 1949-ben Wolfgang Johann Topfschnig néven látta meg a napvilágot. „Az ausztriai születésű Puck a formális francia technikák és az ázsiai- és kaliforniai hatású esztétika legmagasabb minőségű és legfrissebb alapanyagokkal való ötvözésével megváltoztatta az amerikaiak főzési és étkezési szokásait.”

– állt a Culinary Institute of America (CIA) méltatásában, amikor 2008-ban „Az év séfje” címmel tüntetik ki. Az 1973 óta Los Angelesben élő Puck első jegyzett és őt is híressé tevő étele, a „gourmet pizza füstölt lazaccal és kaviárral”, amivel a „Spago”, a Puck-birodalom első étterme ismertté vált Los Angelesben. Abban a városban, ahol a fúziós konyha hetvenes évekbeli evolúciójához valamennyi szükséges és elégséges feltétel készen állt. Adott volt a bevándorlók kulturális és gasztronómiai sokszínűsége, a kulináris kifinomultság, a nyitottság és az a sokrétű tapasztalat, amit az emberek utazásaik során a nemzeti konyhákról már világszerte szereztek.

Ezek a tényezők tették elfogadottá és népszerűvé ezt az irányzatot Kaliforniában és más nagyvárosi területeken. Innen indult útjára a kísérletező kedvű fúziós éttermi konyha, amelyet gyakran más neveken ismerhetünk, mint „California cuisine”, „new American cuisine”, „new Australian cuisine”, „Mod-Oz”. Az USA déli államaiban az ugyancsak francia gyökerű creol- és cajun cuisine, az afro-amerikai „soul food cuisine”, a Texas-Mexico vasút becenevéből kölcsönzött „Tex-Mex cuisine” szintén a népek és gasztro-kultúrák történelmi együttélésének eredménye. A „caribbean cuisine” (karibi konyha) az afrikai, amerikai, indián, brit, francia, holland, indiai és spanyol konyha fúziója, amely a rabszolgák ételeiben a soul food konyhával mutat érthető rokonságot. Az amerikai élelmi növények (paradicsom, paprika, burgonya, bab, stb.) ugyancsak fúziós forradalmat indítottak el világszerte, amelynek szembetűnő példájaként a paradicsomot nemzeti növénnyé avató olasz, vagy az őrölt pirospaprikát mindenkinél szélesebb körben használó magyar konyha nevezhető meg.

Wolfgang Pucktól cseppet sem áll messze a show-biz, amit nem csak az előbbi, a 83. Oscar Kormányzói Bálján készült fotók mutatnak, hanem a következő hivatalos mozi előzetes is. Az idén ősszel érkező The Smurfs, azaz Hupikék törpikék 3D angol változatában  ugyanis éppen Wolfgang Puck adja Chef Smurf hangját.

Exhibicionizmus nélkül nem megy (!)

Wolfgang Puck két dologra is példát mutat, illetve a kettő összjátékára:

  1. Exhibicionizmus nélkül nincs nagy séf.
  2. A legegyszerűbb tudás is sikeressé tehet.

Az exhibicionizmusra a fentiek is már példát mutatnak, a legegyszerűbb tudásra, jelen esetben egy pizza elkészítésére pedig a következő videó, és persze a Puck birodalom első éttermének, a Beverly Hillsben található Spagonak a töretlen sikere. Elképesztő, de a karintiai születésű Puck az olaszoktól hemzsegő Los Angelesben éppen egy pizzával alapozza meg a hírnevét (és a Monarchia konyháinak amerikanizált változatával). Ha megnézzük a következő videót, láthatjuk, hogy annyira nincs semmi extra ebben a pizzában, hogy akár mi is készíthetnénk.

Ez Amerika!

Amerika az amerikai reggeli, amerikai káposztasaláta, amerikai pogácsa, knish, pastrami, Po’Boy szendvicssajttorta, s Dinerek világa, de ugyanennyire a Kossuth sütemény szülőföldje is, az olyan találmányokról már nem is beszélve, mint a majonézes csokoládétorta és hasonlók, amelyekre keresve a Food & Wine bőven szolgáltat példát.

Wolfgang Puck a leveskonzervek piacán is megjelent, de edényeket, késeket is árusítanak a nevével, s övé a Oscar díjátadók cateringje is. Mindeközben hitelesnek tekintik,  s a szabad vállalkozás földjén cseppet sem lepődnek meg a leleményességén. Ez Amerika!

Csíki Sándor♣