A BRUNELLO említésére Toszkána, s benne Montalcino juthat az ember eszébe és akár a budapesti Hold utca is, az Enoteca Montalcino. Eltelt egy újabb év, és a tavalyi 2004, 2005-ős évjárat kóstolója után itt a legújabb, a 2006-os. Kiemelkedő évjárat, amit a Toszkánában bevett értékelés szerint 5 csillaggal jelölnek. A Consorzio del Vino Brunello di Montalcino 2009 végén 208 termelőt tartott nyilván. Közülük tizenkét válogatott termelőtől tizenkét válogatott bort kóstoltunk, tizenketten. A Brunello di Montalcino Sangiovese szőlőből készül, amit Montalcinoban „Brunello”-nak neveznek. Szigorú hozamkorlátozás van érvényben. Egy hektáron maximum 80 mázsa szőlőt termelhetnek.
A Brunello di Montalcino készítés fő szabályai
A szőlőfajta („Brunello”) és a hozamkorlátozás mellett egyéb lényeges szabályok is érvényben vannak. A termőterület Montalcino közigazgatási területén belül kell, hogy legyen. A bort legalább két esztendeig tölgyfa hordóban és legalább négy hónapig, a riserva esetében pedig hat hónapig palackban kell érlelni. A palackozásnak az eredetvédett területen belül kell történnie. Az értékesítés legkorábban a szüretet követő ötödik esztendő januárjának első napján kezdődhet. (A Riserva esetében a hatodik esztendőben.) A Brunello di Montalcino, kizárólag bordeauxi típusú palackban kerülhet forgalomba, ahogy az alábbi képen is látható.
A Brunello 2006 termelői, palackszám, alkohol, ár
- La Velona – 25.000 palack 14% alkohol 9.700 Ft
- Lazaretti – 12.000 palack, 14% alkohol, 12.700 Ft
- Le Gode – 10.000 palack, 14% alkohol, 12.700 Ft
- Pecci Celestino – 4.500 palack, 14% alkohol, 12.700 Ft
- Collemattoni – 18.000 palack, 14% alkohol, 14.700 Ft
- Oliveto – 20.000 palack, 14,5% alkohol, 14.700 Ft
- Gorelli – 20.000 palack, 14,5% alkohol, 12.700 Ft
- Talenti – 37.000 palack, 14,5% alkohol, 12.700 Ft
- La Serena – 14.000 palack, 14,5% alkohol, 14.700 Ft
- Fuligni – 30.000 palack, 14,5% alkohol, 19.700 Ft
- Sesti– 15.500 palack, 13,5% alkohol, 19.700 Ft
- Uccelliera – 18.000 palack, 14% alkohol, 16.700 Ft
A borokról készítettem jegyzeteket, s pontoztam is őket, azonban a tételes ismertetésről most mégis lemondanék. Fiatalok, nagy potenciálúak, s ahány termelő, ahány terroir, ahány hordó, annyi félék, ám mind kiválóak, érdekesek, izgalmasak. Suhayda László (a képen) ezen a 2006-os-os Brunello bemutatón ismét jó házigazdának bizonyult. Toszkána nagyszerű, szerethető és jól szervezi hírét-nevét. Van mit tanulnunk tőlük.
A borkóstolás, ízlelés végeztével megérkeztek a sonkák, kolbászok is.
Csíki Sándor♣
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!