A NYÚL kiváló és egészséges alapanyag. Sajnos az évtizedekkel ezelőtti állapotokhoz képest, amikor a fél ország nyulat tenyésztett, ma már ritkán, s magas áron juthatunk ehhez az egészséges és ízletes húshoz. A zsenge húsú süldő nyúl rántva, burgonyapürével, fejes salátával remek tavaszi étel. Paprikásnak, tűzdelve sültnek, vörösborban főzve, egészben és darabolva, sokféleképpen elkészíthető. Most a legegyszerűbb, ám az egyik legízletesebb elkészítési módról írok, amelyet a „vissza az alapokhoz” jegyében készítettem. Ez az étel jó magában is kenyérrel, s körettel is, s jó feltétnek is, főzelékhez, leveshez. Néhány sor csupán, s tíz-tizenöt percnyi idő.
Nyúlhús – legegyszerűbben készítve (recept)
Vásároljunk friss pecsenye nyúl apróhúst (ez még kedvező árú). Az apróhúson maradt zsírt nem kell leszedni, hagyjuk a húson. Serpenyőbe öntsünk olajat. Én mogyoróolajat használtam, de bármilyen kevéssé intenzív ízű olaj jó lesz. Hevítsük fel az olajat, tegyük a serpenyőbe a pecsenye nyúl apróhúst és kezdjük a húst sütni. Öt perc elteltével sózzuk meg. Én Camargue-i tengeri sót használtam.
Ha már minden oldala aranybarna kezd lenni, adjunk alá kevés vizet és a serpenyőt lefedve pároljuk a húst 3-4 percig, majd vegyük le a fedőt és a húst süssük zsírjára. Mielőtt elkészülne, fél kilogramm húsra számolva ¼-½ citrom levét facsarjuk a húsra, majd 2-3 percig fedő nélkül, többször megforgatva süssük. Aki szereti az erőset, az a legvégén karikázhat hozzá chilit is, majd forgassa össze a hússal, s már kész is.
- Főzelékekhez (tök, kelkáposzta, uborka), krémlevesekhez (sárgarépa, zöldség, petrezselyem, spárga, zeller, medvehagyma) egyaránt kiváló, de friss kenyérrel is pazar. Jó érvágyat!
Csíki Sándor♣
Február 3.-án kezdődik a nyúl éve 🙂
Erre nem is gondoltam. Akkor kell még egy nyulas étel. 🙂
Ez tényleg annyira egyszerű, hogy még nekem is sikerülni fog elkészíteni. Talán fel is veszem a repertoáromba a rozé kacsamell mellé.
A nyúl egyébként tényleg fantasztikus. Az Arcade-ban ettem eddig a legjobbat. Ők egy picit többet vesződtek vele… 🙂
Hapci: Ez garantáltan egyszerű és garantáltan finom. Büszke is vagyok rá (bár a történelem során néhányszor már előfordlhatott, hogy valaki így készítette).
Ragyogó recept, tudomásom szerint ebben a natúr formában még nem főzték meg. Addig is, amíg az „akkor kell még egy nyulas étel” bejegyzésre nem találnának gyorsan receptet, javaslom megtekinteni: mesterszakacs.eu
Az „akkor kell” természetesen azt jelenti, hogy én leszek az, aki kitalál egy új receptet. 🙂
Szia Sanyi!
Olyan aranyos ez a nyuszi itt a képen, nem tűnik megenni valónak! 🙂
Puszi, Andi
Mi is csináltunk jó kis nyulas recepteket, meg most a Tetrabbit is nyomja ezerrel Bíró Lajossal, de érezhető még az ellenállás. Pedig tényleg finom. Nálunk eddig a nyúlraguleves visz mindent – ne tévessze meg a mellé vajas galuska helyett adott áfonyás muffin kinézete: isteniek együtt 🙂 A.
Kedves Dió Bisztró!
A nevedre kattintva mindenki megtalálhat. 🙂
Üdvözlettel:
Csíki Sándor
Lassú haladást látok nyúlevés-ügyben. Nálam is gyakran érzelmi okokból mellőzik a nyúlhúst a vendégeim. Aztán amikor megkóstolnak egy somlói mártásost krumpligombóccal…:))