A NYÚL kiváló és egészséges alapanyag. Sajnos az évtizedekkel ezelőtti állapotokhoz képest, amikor a fél ország nyulat tenyésztett, ma már ritkán, s magas áron juthatunk ehhez az egészséges és ízletes húshoz. A zsenge húsú süldő nyúl rántva, burgonyapürével, fejes salátával remek tavaszi étel. Paprikásnak, tűzdelve sültnek, vörösborban főzve, egészben és darabolva, sokféleképpen elkészíthető. Most a legegyszerűbb, ám az egyik legízletesebb elkészítési módról írok, amelyet a „vissza az alapokhoz” jegyében készítettem. Ez az étel jó magában is kenyérrel, s körettel is, s jó feltétnek is, főzelékhez, leveshez. Néhány sor csupán, s tíz-tizenöt percnyi idő.
Nyúlhús – legegyszerűbben készítve (recept)
Vásároljunk friss pecsenye nyúl apróhúst (ez még kedvező árú). Az apróhúson maradt zsírt nem kell leszedni, hagyjuk a húson. Serpenyőbe öntsünk olajat. Én mogyoróolajat használtam, de bármilyen kevéssé intenzív ízű olaj jó lesz. Hevítsük fel az olajat, tegyük a serpenyőbe a pecsenye nyúl apróhúst és kezdjük a húst sütni. Öt perc elteltével sózzuk meg. Én Camargue-i tengeri sót használtam.
Ha már minden oldala aranybarna kezd lenni, adjunk alá kevés vizet és a serpenyőt lefedve pároljuk a húst 3-4 percig, majd vegyük le a fedőt és a húst süssük zsírjára. Mielőtt elkészülne, fél kilogramm húsra számolva ¼-½ citrom levét facsarjuk a húsra, majd 2-3 percig fedő nélkül, többször megforgatva süssük. Aki szereti az erőset, az a legvégén karikázhat hozzá chilit is, majd forgassa össze a hússal, s már kész is.
- Főzelékekhez (tök, kelkáposzta, uborka), krémlevesekhez (sárgarépa, zöldség, petrezselyem, spárga, zeller, medvehagyma) egyaránt kiváló, de friss kenyérrel is pazar. Jó érvágyat!
Csíki Sándor♣
Az,Öreg: Hargitai jó szakács hírében áll, azonban én még nem ettem a főztjét, s nem főztem a receptje alapján, így ennél többet nem is tudok mondani róla.
Összes kapcsolatunk eddig csupán annyi volt, hogy egyszer együtt voltunk Kecskeméten egy rendezvényen, ahol én előadást, ő pedig bemutatót tartott.
Ennyi pedig még nem képes megalapozni a reklámozását.
Ez jó!
Kételkedtem, hogy ennyi idő alatt megkészül a hús, de csalódnom kellett 🙂 nagyon finom lett!