Kossuth daugerroA KOSSUTH SÜTEMÉNY a 19. század közepén, Maryland államban (USA), Baltimore-ban született és a várost 1851-ben meglátogató Kossuth Lajos tiszteletére alkotta egy helybéli cukrász. Kossuth a szabadságharc leverése után, 1851-1852-ben járt az Egyesült államokban, ahol nagy lelkesedéssel és tisztelettel fogadták. (A dagerrotípia is ekkor készült róla.) Maryland állam hivatalos tortája ugyan nem ez lett, hanem a tízrétegű Smith Island torta, ám már csak érdekességképpen is érdemes tudni erről a nálunk ismeretlen magyar vonatkozású amerikai süteményről.

Kossuth Lajost az amerikai források nagy hazafinak és szabadságharcosnak írják le és megemlítik azt is, hogy Lafayette tábornok után ő volt a második külföldi, akit azzal tiszteltek meg, hogy beszédet mondhatott az Egyesült Államok kongresszusának összevont ülésén. Kossuth Lajos amerikai útjáról László Károly számolt be, s Pordán Ildikó tárta fel (1996). A képen Baltimore kikötője két évvel Kossuth látogatása előtt, 1849-ben.

z24 00009 2

Dec. 27

„Délelőtt 9 1/2 órakor a vaspályán Baltimore felé indultunk. A nagy Susquehanna folyón gőzös­kompon, arasznyi vastag jégtorlatokkal küzdve, átkelve, utunkat ismét vaspályán folytattuk s d.u. 3 1/2 órakor Baltimore-ban voltunk. (Baltimore Philadelphiától 97. an.m.f., Baltimore lakosa száma 180 ezeret halad) Megérkeztünket két ágyúlövés jelenté. Kossuth, s mi a küldöttséggel s városi főszemélyekkel hintókba ültünk. Kossuth hintaja előtt és után menve a polgári katonaság s azután a mi hintóink, a menet megindult zeneszóval a lobogókkal s ábrázolatokkal díszített hosszú utczákon, a két oldalt végig felállott különféle ornatusú jótékony polgári egyesületek tisztelgő sorai közt. Az utczák és ablakok tömvék voltak ujjongó kendőt s zászlócskákat lobogtató néppel. A hideg daczára is fényes volt Kossuth fogadtatása. Beszállásoltattunk a „Eutaw House”-ba. Estve 7 1/2 órakor egy középületbe nagy népgyűlésbe mentünk. Az épület még nincs egészen készen. A tereme roppant nagy, iszonyú hosszú, körül karzattal. Nők és férfiak ezeren felül lehettek. A hallgatók mind állottak s a beszéd hallhatása végett a szónoki emelvényhez a terem vége felé tolakodtak, ami miatt szünteleni tolongás, csoszogás, zsibongás, zajgás volt, rendet tartani nem lehetett. Kossuth rövid, rögtönzött beszédjében üdvözölte a baltimore-i polgárságot. Lerajzolá Magyarországon a nép- és vallásszabadság jelen állását, s példaképp megemlíté nekik a Philadelphiában elfogadott Harrisburgi határozatokat, mit ők is kitörő lármával elfogadtak. Három-négy szónok Kossuth után végezvén beszédét, 10 órakor hazamentünk.” (László Károly)

Baltimore és az osztriga

Baltimore egyébként az osztriga halászatáról is híres volt. A korabeli képen osztrigahalászok láthatók. A partokon mindenütt, ahol előfordult, ebben az időben nagy mennyiségben halászták az osztrigát, s ha már egy ilyen 21. századi luxusélelmiszer került szóba, akkor megemlítendő az is, hogy a kaviárt is nagy mennyiségben gyűjtötték, s sokfelé ingyen adták a sör mellé, csak hogy az ital jobban csússzon, s a kocsmáros haszna ezzel növekedjék.

z24 00761

Baltimore és a Kossuth sütemény (Kossuth Cake)

A recept egy olyan amerikai bloggernek köszönhető, akinek a nagypapája történetesen magyar volt. Ő elevenítette fel a Kossuth Cake-et a „Recipes, American cooking: Southern Style” című szakácskönyv receptje szerint.

  • A Kossuth sütemény lényegében a jól ismert piskóta, görögdinnye formában sütve, félbevágva, kikaparva, cukrozott tejszínhabbal töltve, hűtve, porcukorral meghintve, felvágva, csokoládéöntettel (karamell öntettel, sárgabarack lekvárral) tálalva.

Picture 001A sütemény elkészítésének legizgalmasabb része, hogy vajon hol találunk dinnye alakú sütőformát? Valószínűleg sehol a közelben, de azért a maximumnál kevesebbel most se elégedjünk meg, tehát marad a sütőforma, mert a forma ebben az esetben (is) fontos és lényeges, ráadásul a derék baltimore-i cukrász, akiről mellesleg semmit sem tudunk, így képzelte el, vagyis ettől kezdve minden más verzió csakis „újra-értelmezés” lehet.

A piskóta hozzávalói 6-8 személyre:

  • 6 ek. sózatlan, lágy vaj
  • 3 csésze (750 ml) liszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 1/8 tk. só
  • 1 csésze (250 ml) zsíros tej
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 2 csésze (500 ml) kristáyncukor
  • 3 tojás

Picture 008Elkészítése: A sütőt melegítsük elő 175°C hőmérsékletre. A sütőformát kenjük ki vajjal és lisztezzük be. Keverjük össze a lisztet, sütőport, sót. Szitáljuk le. Keverjük össze a vajat és a vaníliakivonatot. Verjük fel a vajat a cukorral, amíg szép világos és levegős nem lesz. Egyesével adjuk hozzá a tojást, s jól dolgozzuk el. Keverjünk hozzá egy csészényi lisztet. Ha elkevertük ismételjük meg újabb csészényi liszttel még kétszer úgy, hogy a liszt hozzáadása és elkeverése után elosztva tejet is adunk a keverékhez. Folytassuk a keverést, amíg a tésztánk szép sima nem lesz. Öntsük a tésztát a kivajazott, lisztezett sütőformába és másfél órán át süssük.

Picture 024A piskóta „dinnyét” vágjuk félbe, s mindkét félnek kaparjuk ki a belsejét. A kikapart mélyedéseket 1 csésze (250ml) tejszínből és ¼ csésze cukorból felvert kemény tejszínhabbal töltjük meg. A megtöltött fél piskótadinnyéket összeillesztjük, folpackkal körbetekerjük és legalább egy óra hosszat a hőtőszekrényben (4-5°C) tároljuk. Kivesszük, porcukorral meghintjük és csokoládéöntetet, lekvárokat, dzsemeket, habokat is adhatunk mellé. Kávéhoz is kiváló.

Csíki Sándor♣

yellow pollenMARYLAND állam (US) hivatalos desszertje
MASSACHUSSETS állam (US) hivatalos desszertje
CHEESECAKE recept – Cheesecake factory (CCF)
PAVLOVA torta
KASUTERA torta
COCA COLA torta
7-UP torta
MAJONÉZES csokoládé torta
CHIFFON torta
VÁLSÁG torta

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.