A MOJITO (ejtsd: mohíto) az egyik legismertebb és legszélesebb körben népszerűvé vált kellemes, frissítő hatású ital, melynek – cseppet sem mellesleg – magas a C-vitamin tartalma is. (Na jó, nem ezért isszuk, de azért akad benne C-vitamin is.) Kell hozzá egy pohár, egy keverőkanál, frissen facsart lime leve, cukor, tört jég, mentalevél a pohárba téve, és a pohár szájának ízesítésére, fehér rum, majd tört jég gazdagon, s kevés szódavíz (az elkövetett hibák legnagyobb része abból ered, hogy kevés a jég és sok a víz).

Eben Freeman elmeséli miként készíts tökéletes Mojito koktélt a 2011-es szilveszteri bulira. A recept azoknak is érthető lesz, akik nem beszélnek angolul.

Na, persze itt sincs egyféle recept, miért is lenne. A Mojito szülővárosában, Havannában némiképpen más sorrendben adagolják a hozzávalókat, mint New Yorkban. Menta, cukor, víz, jégkocka, citromlé és fehér rum a sorrend, ahogy a videón is látszik.

S, ha azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk egy ilyen egyszerű koktélról is, mint a Mojito, következzen egy újabb videó arról a helyről, ahol – állítólag – a világ legjobb Mojito koktélját készítik. Ez pedig nem más, mint a a Mojito szülőhelye, az 1942-ben megnyílt La Bodeguita del Medio, ahol ma is a legismertebb kubai dal, a „Guantanamera” szól minden áldott nap. (A legenda szép, s a Bodeguita viruló kult-hely lett.)

Csíki Sándor♣