SOKAN MEGTAPASZTALTÁK már, s most én is, hogy milyen is egy két évessé cseperedett korú blog gazdájának lenni Az első írásom Kürti, Blumenthal és egyéb dolgok… címmel, 2008. november 28-án jelent meg. Azóta közel hatszáz írás, több millió karakter terjedelmű szöveg, több ezer fotó jelent meg s, az olvasók köre is egyre nagyobb lett. Igazából magam sem gondoltam, hogy ennyire kiterebélyesedik, s életformává válik a blog írása. Köszönöm mindenkinek, aki meglátogatta az oldalt. Az első 10 ország, ahonnan az elmúlt 2 évben meglátogattak, a forgalom jelentős részét lefedte. Az első 10 ország sorrendje: Magyarország, Románia, Szlovákia, az Egyesült Királyság, Németország, az USA, Szerbia, Ausztria, Hollandia és Svédország.

Az első 7 országban az első 7 város – ahonnan a legtöbben olvasnak:

  1. Magyarország: Budapest, Debrecen, Pécs, Miskolc, Veszprém, Győr, Székesfehérvár
  2. Románia: Marosvásárhely, Kolozsvár, Nagyvárad, Székelykeresztúr, Brassó, Szeben, Sepsiszentgyörgy
  3. Szlovákia: Pozsony, Érsekújvár, Somorja, Kassa, Nagymihály, Losonc, Nagyszombat
  4. UK: London, Manchester, Roshdale, Croydon, Birmingham, Bristol, Leatherhead
  5. Németország: München, Frankfurt am Main,  Berlin,  Essen,  Nürnberg, Hamburg, Düsseldorf
  6. Egyesült Államok (államok sorrendje): Kalifornia, New York, Florida, New Yesey, Connecticut, Texas, Pennsylvania
  7. Szerbia: Újvidék, Belgrád, Szabadka, Kúla, Kikinda, Nagybecskerek

Események, lapok, könyvek, film:

  • Az idén először került megrendezére a Nemzeti Gulyás Nap, amelynek a szervezését nyáron kezdtem el, s végül, Nektek köszönhetően világbajnok rendezvény lett belőle.
  • Rendszeresen írok az IPM-be, a Borigo Magazinba, időszaki boros kiadványokba, mint a Dunabor Magazin. Bekerültem a 2010. decemberben újrainduló Magyar konyha nyitó számába is (a lap megjelenése után erről is írok még).
  • Az idén a Ritus című filmben jutott foodstylist feladat, s más filmeknél tanácsadással segítettem. Fotók is készültek szép számmal, amihez hozzájárultam.
  • Megjelent a „XXI. századi magyar gasztronómia” című könyv, amibe én írtam „Az európai gasztronómia a középkortól napjainkig (23-44. oldal), s „A molekuáris gasztronómia rövid története” (705-709. oldal) fejezeteket.
  • Közreműködőként megemlítésre kerültem Herczeg Ágnes „Borok a konyhában” című könyve kapcsán is.
  • Megjelent a Larousse Gastronomique” enciklopédia magyar nyelvű kiadása „Larousse gasztronómiai lexikon” címmel, s ebbe a „Magyar konyha„, s „Magyarosan, magyar módra” címszót írtam. (Erről hamarosan bővebben is beszámolok.)

E rövid leltár után újra megköszönöm, hogy időt szántok erre az oldalra. Mindenkit arra biztatok, hogy kommenteljetek, s ezzel adjatok lehetőséget arra, hogy a gondolataitokat, tapasztalataitokat megismerhessük. Isten éltesse a blogot még sokáig! Velünk együtt!

Csíki Sándor♣