A SÓLET már volt témája írásomnak. Remekül sikerült az előző is, annak idején. Ez a legújabb, legfrissebb élmény azonban már egy másik, egy új sólet élménye – marhaszeggyel, füstölt libamellel, s a babbal héjában együtt főtt tojással. Ahogy kell. Hosszú ideig, lassan főzve, hogy a bab, s a gersli a nedvességet magába vegye, és selymes finommá alakuljon, amit a szálasan elváló füstölt libamell, és a szétomlóan puha marhaszegy csak tovább ékesít.

Az ebéd libalevessel indult, amihez Éva maceszgombócot adott. Ezt követte a pazar sólet, majd a túrófánk. A libaleves régi kedvencem, s a leves igen szép volt, s persze jó is.

A leves után érkezett az emlegetett sólet, aminek a receptjét már korábban leírtam. Egyszerű, ízletes, tápláló étel. Ellenállhatatlan.

  • Ha a legfinomabb flódni a TV Paprikában is szereplő Raj Rachelé, akkor a legfinomabb sólet nem lehet másé, mint Bauer Éváé.

A túrófánk (recept)

  • Hozzávalók:
  • 100 g cukor
  • 40 g vaj
  • 3 tojás
  • 250 g túró
  • 250 g liszt
  • 1 sütőpor

Elkészítése: A vajat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a három egész tojást és tovább keverem. Utána a túrót keverem bele, majd a liszttel és sütőporral összegyúrom. Forró olajba szaggatom. Sütés közben kb. kétszeresére dagad.

Csíki Sándor♣