A MAKRÉLA NEM egyetlen hal neve, hanem több faj közös elnevezése. Négy halcsalád legalább 35 faja tartozik ide. Nálam (ha jól határoztam meg), a Scombridae családba tartozó Scomber australasicus kerül a sütőbe. Hogy a dolog még összetettebb legyen, ennek a fajnak is akad számos közönséges neve, mint a Japán makréla, Csendes-óceáni makréla, Kék makréla és ezek még időnként keverednek is. Nem is annyira egyszerű

még ezeknek a közönséges tengeri halaknak sem a nevét megtanulni. Elkészíteni azonban annál egyszerűbb, gyorsabb, s ami további előnyük, az arul is kedvező.

A halakat tepsibe helyeztem, rozmaringágat, fokhagymát, babérlevelet adtam hozzá, frissen őrölt fekete borssal és sóval ízesítettem, majd kevés fehérbort öntöttem alá, s alufóliával lefedve a sütőbe toltam (150°C).

15 perc elteltével a halról levettem az alufóliát, majd 200°C hőmérsékleten grillezve készre sütöttem. Steak burgonyát másfél centiméter vastag karikákra vágtam, s olajban, zsályalevelekkel, durva szemű tengeri sóval megszórva mindkét oldalát szép aranybarnára sütöttem.

A burgonyát a sütőben sülő halra helyeztem és így fejeztem be a hal, s a burgonya elkészítését. Citrommal tálalható, s jégsalátából, paradicsomból olívaolajjal, citromlével készített saláta adható mellé.

Csíki Sándor♣