A MAKRÉLA NEM egyetlen hal neve, hanem több faj közös elnevezése. Négy halcsalád legalább 35 faja tartozik ide. Nálam (ha jól határoztam meg), a Scombridae családba tartozó Scomber australasicus kerül a sütőbe. Hogy a dolog még összetettebb legyen, ennek a fajnak is akad számos közönséges neve, mint a Japán makréla, Csendes-óceáni makréla, Kék makréla és ezek még időnként keverednek is. Nem is annyira egyszerű
még ezeknek a közönséges tengeri halaknak sem a nevét megtanulni. Elkészíteni azonban annál egyszerűbb, gyorsabb, s ami további előnyük, az arul is kedvező.
A halakat tepsibe helyeztem, rozmaringágat, fokhagymát, babérlevelet adtam hozzá, frissen őrölt fekete borssal és sóval ízesítettem, majd kevés fehérbort öntöttem alá, s alufóliával lefedve a sütőbe toltam (150°C).
15 perc elteltével a halról levettem az alufóliát, majd 200°C hőmérsékleten grillezve készre sütöttem. Steak burgonyát másfél centiméter vastag karikákra vágtam, s olajban, zsályalevelekkel, durva szemű tengeri sóval megszórva mindkét oldalát szép aranybarnára sütöttem.
A burgonyát a sütőben sülő halra helyeztem és így fejeztem be a hal, s a burgonya elkészítését. Citrommal tálalható, s jégsalátából, paradicsomból olívaolajjal, citromlével készített saláta adható mellé.
Csíki Sándor♣
Pont most készítettem egy paradicsomos változatot! Te honnan szerzed be? Létezik fagyasztottan a nagyáruházakban, én onnan a leggyakrabban.
Ugyanonnan. 🙂
Ez igazán egyszerű. Kedvet is kaptam a halhoz.
Na, majd legközelebb figyellek ott a hűtőpultnál!
Egy ázsiai boltban is vettem ilyen halat, de az nagyon vékony és hosszú volt. Talán ez lehetett a koreai nyurga makréla?..
Grillezni is jó, ez a furcsa olajos hús jól bírja a grillezést.
A makrella kedveloknek ajanlanam a kovetkezo sved receptet,,mennyei””
a megmosott kifilezett halat megszorjuk so,bors,es vegettazzuk, reaszorunk 2-3 karikara szeletelt chillit, 4-5 aprora vagott fokhagyma cikkelyt, fel citrom levet raszoritjuk es vegul olivaolajjal leontjuk es allni hagyjuk kb.1-2 orat ez egy fontos resze ugyanis az a sok finom izkavalkad atitatja a halfileket. Ezutan bordastepsin grillezzuk mikozben a masik fel citromot szorongatjuk es a maradek paclevet raontjuk a halra.
Egy nagyon puha es fantasztikus izekben gazdag halat ehetunk igy…jo etvagyat
Hogyan eszik a makrélát? A bőrével van gondom. Az egybensültnél és a filénél is megmarad a bőr vagy finom ropogós és ehető?