NARANCS HAGYMÁVAL ÉS SÓVAL? Olívaolajjal, borssal? Igen, ez a narancssaláta szicíliai (itáliai, arab) módra. Ha valaki nem akar lilahagymát enni, nélküle is elkészítheti. Nagyon egyszerű saláta, s talán a gerezdek tisztítása számít a legbonyolultabb műveletnek. Ez a saláta már csak azért is izgalmas és szemléletformáló, mert ráirányítja a figyelmet arra, hogy alig használjuk gyümölcseinket hasonló célból. Persze mindenki ismerheti az ecetes szilvát (amivel egyre ritkábban találkozom), ám nagyon sokkal több most nem is jut eszembe, mivel leginkább a középkorból itt maradt édes-fűszeres formában találkozunk a tányéron

gyümölcsökkel, esetleg egy  unalmas retro-díszítés részeként. Most viszont itt van egy friss gyümölcs olívaolajban frissen őrölt borssal, sózva. A megvilágosodás erejével hat. Bizonyára akadnának gyümölcseink, amelyek éppily’ jók lennének hasonlóan egyszerű recept szerint készítve.

Narancssaláta (Insalata d’Arance)

A saláta elkészítése, mint írtam, egyszerű. Hámozzuk meg a narancsot, szedjük cikkelyekre, majd a cikkelyekből óvatosan fejtsük ki a gyümölcs húsát. Egy tálkában néhány evőkanálnyi extra szűz olíva olajat keverjünk össze sóval és frissen őrölt fekete borssal. A narancscikkelyeket forgassuk bele, s hagyjuk néhány percet benne. Vegyük ki, ízlésesen rendezzük el egy tányéron, karikázzunk rá lilahagymát (el is hagyható) és kevés feketeborsot őröljünk még rá. Nyári napokon jól lehűtve, előételként is kiváló.

Persze, aki azt gondolja, hogy a narancssaláta ezzel a maga teljességében már ki is lett tárgyalva, az téved. A salátát fantáziánk szerint gazdagíthatjuk olíva bogyóval, korianderrel, zöldsalátákkal, s egyebekkel, bár én a magam részéről az egyszerű változat híve vagyok. Megtehetjük azt is, amit Brazíliában tesznek. A narancsot vékony szeletekre vágjuk, majd megszórjuk cukorral, sóval és borsot őrlünk rá. A hűtőben alaposan lehűtjük és úgy fogyasztjuk.

Csíki Sándor♣