NARANCS HAGYMÁVAL ÉS SÓVAL? Olívaolajjal, borssal? Igen, ez a narancssaláta szicíliai (itáliai, arab) módra. Ha valaki nem akar lilahagymát enni, nélküle is elkészítheti. Nagyon egyszerű saláta, s talán a gerezdek tisztítása számít a legbonyolultabb műveletnek. Ez a saláta már csak azért is izgalmas és szemléletformáló, mert ráirányítja a figyelmet arra, hogy alig használjuk gyümölcseinket hasonló célból. Persze mindenki ismerheti az ecetes szilvát (amivel egyre ritkábban találkozom), ám nagyon sokkal több most nem is jut eszembe, mivel leginkább a középkorból itt maradt édes-fűszeres formában találkozunk a tányéron
gyümölcsökkel, esetleg egy unalmas retro-díszítés részeként. Most viszont itt van egy friss gyümölcs olívaolajban frissen őrölt borssal, sózva. A megvilágosodás erejével hat. Bizonyára akadnának gyümölcseink, amelyek éppily’ jók lennének hasonlóan egyszerű recept szerint készítve.
Narancssaláta (Insalata d’Arance)
A saláta elkészítése, mint írtam, egyszerű. Hámozzuk meg a narancsot, szedjük cikkelyekre, majd a cikkelyekből óvatosan fejtsük ki a gyümölcs húsát. Egy tálkában néhány evőkanálnyi extra szűz olíva olajat keverjünk össze sóval és frissen őrölt fekete borssal. A narancscikkelyeket forgassuk bele, s hagyjuk néhány percet benne. Vegyük ki, ízlésesen rendezzük el egy tányéron, karikázzunk rá lilahagymát (el is hagyható) és kevés feketeborsot őröljünk még rá. Nyári napokon jól lehűtve, előételként is kiváló.
Persze, aki azt gondolja, hogy a narancssaláta ezzel a maga teljességében már ki is lett tárgyalva, az téved. A salátát fantáziánk szerint gazdagíthatjuk olíva bogyóval, korianderrel, zöldsalátákkal, s egyebekkel, bár én a magam részéről az egyszerű változat híve vagyok. Megtehetjük azt is, amit Brazíliában tesznek. A narancsot vékony szeletekre vágjuk, majd megszórjuk cukorral, sóval és borsot őrlünk rá. A hűtőben alaposan lehűtjük és úgy fogyasztjuk.
Napok óta különleges hagymás recepteket keresek.Vittem.Köszönöm.:)
Kedves Irén!
Nézze meg a Dogon hagymaleves receptjét is.
Nagyon jó olvasmány volt és vittem a hagymalevest is. Köszönöm.
Kedves Sándor !
A narancs fajtája, érettsége számít? Nálunk sokszor elég savanyú, amit lehet kapni… Vagy épp az a jó?
Üdvözlettel:
Gábor
Kedves Gábor!
Az érett, édes, lédús narancsból készítve lesz finom a narancssaláta.
Köszönöm!
Marokkóban kóstoltam fekete olíva között hónapokig érlelt egész narancsot – valami fenomenálisan koncentrált és sós ízei voltak. Szicíliában meg a friss olívába beledarálnak citromot vagy narancsot és együtt préselik ki. Az olaj ettől egyedülállóan citrusos karakterű lesz, salátákhoz, halhoz különleges. Mindig van otthon! 🙂