CSOMAGOT HOZOTT a futár. Bor volt benne. Vincze Béla (Eger) borai. Arcanum Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir, Cabernet franc és egy újdonság, egy 2008-as bio-bor, egy Syrah. Miért? Mert érdekel, hogy a hajdani Év Borásza pincéjéből miféle borok kerülnek ki, s mert őt az érdekli, hogy én (mi) mit gondolunk a borairól. Így van ez rendjén. Vincze Bélának úgy kell tudnia megmutatni, hogy jó borász, aki megérdemli a figyelmet, hogy közben alig akadhat valami is, ami az önbizalmát növelné. Ez a „mission impossible” kategóriához közelít, amit sokan, sokféleképpen szemlélnek. Én szimpátiával, ami azonban nem jelenti azt, hogy a borokkal szemben elnéző leszek. A kóstolást nem csupán a magam ízlésére bíztam, hanem meghívtam Benyák Zoltán barátomat is.
Az ötféle borból első kóstolásra hármat választottunk ki. Ezek a Kékfrankos, a Pinot noir és a Syrah. Másnap, amikor a bor is már kinyílt, újrakóstoltam őket, s Orbán András (26) barátomat hívtam meg erre, aki lelkes borkedvelőként nagy nyitottsággal ismerkedik a borokkal. András véleménye azért is fontos, mert hármunk közül ő tükrözi a fiatal, a borra nyitott borvásárló véleményét.
Arcanum Felső-Magyarországi Kékfrankos 2008
„Közvetlenül a bontás után illatban a hordós érlelés jegyei uralkodnak. Később paprikás, chilis, pici vaníliával, fával. Ízben is hordó karakter uralkodik, a fajtajelleg alig-alig. Némi meggy és cseresznye, maggal együtt, kicsit kesernyésen előbukkan. teste közepes, a bort egyensúlyban tartja: sem a savak, sem az alkohol nem lóg ki, mégis, a bor „kibontatlan” marad. Mindenből van benne, de mint a harmonika, melyet nem húztak szét, nem „szívta meg magát” levegővel, ami megadja a „hangját”. Tehát bontás után vigyázat!” (Benyák Zoltán)
Én a magam részéről halvány illatokat, szép színt tapasztaltam enyhe édesség mellett, cseresznyét, aszalt cigánymeggyet, fanyarságot éreztem közepes savakkal, cseppnyi kocsányos éretlenséggel, amely azonban akár a hordótól is eredhet. Cseppnyi paprikás, chilis csípősség akad benne. A hajdani Kéfrankosok embert próbáló karcossága után számos stílusú kékfrankossal találkozhatunk. Ez a bor egri, bárhogy is nevezzék. Stílusában bizonyosan.
Arcanum Pinot Noir 2007
„Színe szép, rubin, telt, éppen csak barnás széle utal a fajtára. Illata is telt, bársonyos, elegáns, meleg. Itt sem a fajta tipikus, itthon szokásos jegyei mutatkoznak. (A fajtajelleg később erősödik.) A szín és az illat után a test az előzőek egyenes folytatása. Elsőre szembetűnő a hordós, barikos érlelés, a lecsengésében némileg szárító tannin, ami bizonyosan az elegancia rovására megy. A Pinot-tól nem megszokott test bizonyosan kívánta a több hordót, de a felbontás uztáni kóstoláskor a „nagy élmény” elmaradt. A bor időt kér… (Benyák Zoltán)”
A bornak már az illatában is érződik a barrique hordó halvány vaníliássága, cseppnyi alkohollal. Szép tanninjai vannak, egyensúlyban a savakkal. A földszagú Burgundia vékonyabbnak képzelt fajtájából. Cseppnyi fanyarsággal.
Vincze Syrah 2008 (Vincze Béla első bio-bora)
Az eddigi borok sorrendje nem volt véletlen, ahogy az sem, hogy éppen erre a borra voltunk a leginkább kíváncsiak a Syrah és a bio-bor miatt is.
„Illata picit szúrós. Olyan, mint az újvilágiak, elsőre, erőteljes, de valami nem „smakkol”.Ízben is ez a szokatlanság. Olyan, mint a termesztett gyümölcsök után beleharapni egy vadon termet, „kemény” ízvilágú gyümölcsbe. farkasalma, naspolya, csipkebogyó; ízben sokkal szerethetőbb, mint illatban. Ízei kemények, markánsak, különcök és ezzel együtt egyediek, melynek jól áll a tanninos lecsengés a végén. Van benne valami vadóc jellem.” (Benyák Zoltán)
Én zöldes, mandulás illatúnak éreztem ezt a bort, a perui édes paprikák aroma-gazdag, cseppet lekváros íz jegyeivel, teltségével. Kellemes meglepetés ez a bor, némi szokatlansággal, ami előnyére válik. Érdemes lenne a borkészítésben ezt az utat is biztosan járni.
Ezek a borok türelmet, levegőztetést igényelnek, s a hordó is talán erőteljesebb volt – legalábbis a Kékfrankos, s némileg a Pinot noir esetében – mint ami aznap megdobogtatta a szívünket. Ez a Kékfrankosnál a gyümölcs, a Pinot noirnál pedig az elegancia rovására ment, ahogy Benyák Zoli megjegyezte.
- Andrásnak, aki ezen a kóstolón a fizetőképes valódi piacot képviselte, mindhárom bor tetszett, különösen a Pinot noir és a Syrah. Az egy napos levegőztetés határozottan jót tett ezeknek a boroknak, ami megerősítette azt, amiről beszéltünk – másként kell ezeket a borokat fogyasztani, mint újvilági társaikat. Más stílus ez, amely az értékeit lassabban mutatja meg. Emiatt is tanulságos kóstoló volt ez. A Merlot és a zászlósbornak számító Cabernet franc még várat magára, ahogy alkalomadtán más Vincze borok is, s más borászok borai.
Én személy szerint kedvelem Béla borait és mint embert is nagyra tartom.
Volt szerencsém egy közös borvacsoránkon is próbálgatni szárnyaimat, úgy emlékszem sikerrel, hiszen egy meghívást is kaptam a borászatába, amivel még azóta sem sikerült (vissza) élnem 🙂
https://gasztronauta.blog.hu/2008/09/19/vincze_borvacsora_2
Volt szerencsém személyesen meglátni azt a csodálatos helyet, ahol a Syrah terem. Ott fönn a mészhegy tetején értettük meg barátainkkal, micsoda erőt és tehetséget kapott az égiektől Vincze Béla.
Ha szeretnéd megismerni a borászt és borait, várunk egy bor-vacsora estre.
/Meghívót a honlapon találod/
Van egy 2007-es Arcanum Pinot Noir-om?