Grizzly Bear Trout FishingA SZIVÁRVÁNYOS PISZTRÁNG (Oncorhynchus mykiss) a lazaccal rokon halfaj. Annyira megszoktuk, hogy talán már eszünkbe sem jut, hogy csupán az 1800-as évek vége táján (1885) kerül hazánkba ez az Észak-Amerikában honos halfaj. Ízletes, egészséges és nem számít drága halnak. Elkészítése, mint általában a halaké, gyors egyszerű. Salátákkal, vajas petrezselymes újburgonyával, friss, meleg kenyérrel, s sokféle mással is jól harmonizál. Grillezhető, párolható, süthető, főzhető, vagyis sokféle módon készíthető.

Általában egy rozmaring ág, némi olíva olaj és só elegendő is, hogy jó, ízletes halat kapjunk.

20100822 72

A pisztrángokat csomagoljuk fóliába és grillen pároljuk. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl sokáig a fóliában lezárva, mert hamar megpárolódik és könnyen széteshet.

20100822 76

A pisztráng igazán megérdemli a figyelmet. Érdemes lenne gyakrabban készíteni.

20100822 78

  • Pisztrángos az út mellett:
  • A múltkorában – nem először – az egyik ismert, s már sokak által sokszor magasztalt, pisztrángos helyen ebédeltünk. Vargányakrémlevest és sült pisztrángot (mi mást?!) rendeltünk salátával. A tejeskávé színű és megjelenésű vargányaleves még megjárta, bár tavaly ugyanezen a néven izgalmasabbat, s karakteresebbet adtak, s a pisztrángnak sem volt sok baja, azonban a pisztráng mellé szándékosan(!) komponált barátságtalan színű és állagú, édes, savanyú dijoni mustáros öntettel leöntött saláta bizony kimerítette a gasztro-bűnözés fogalmát. A pincértől újabb salátát kértem, amivel a rendelhető salátaféleségek mind az asztalon díszelegtek, mindeközben – nem álltam meg – alig félreérthető célzásokat tettem olasz, s más példákra, egyszerűségre, harmóniákra, s hasonlókra. A második saláta már egy cseppet jobb volt, mint az első, de hogy a limonchello-szerű öntettel leöntött édes valami még mindig nagyon messze állt attól, amit az új évezred első évtizedének végén értő helyeken – gondolom én – egy hal mellé adnak, az bizonyos. Minden korábbi pozitív élményem szertefoszlott erről a folyóparti pisztrángos helyről Dunabogdány és Visegrád között. Kár, mert ennyi erővel akár még jót is készíthettek volna.

20100605 35

(Megjegyzés: A fotók nálam készültek, s nem a pisztrángosnál – leszámítva persze a medvét.)

Csíki Sándor♣

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.