EBÉDRE BESZÉLTÜNK MEG találkozót. Amikor Vinkó József megkérdezte, hogy melyik az az étterem, ahová mostanában menni akarok, a Kárpátia Éttermet említettem. „Hú, az nagyon rossz!” – mondta. De én továbbra is kíváncsi voltam, mivel másutt (hejszakácsok) szóba került ez az étterem, ám az hozzászólók érdemben nem igazán tudtak róla nyilatkozni. Akkor határoztam el, hogy megnézem, kipróbálom, hátha Bereznay Tamás, az ex köztársasági elnök ex szakácsa képes lesz megváltoztatni a Kárpátiáról kialakult, s nem túl hízelgő közvélekedést.

A Kárpátiában  a 2 fogásos ebédmenü ára 1.500,- Ft, a 3 fogásos ebédmenü 1.800,- Ft (12-től 16 óráig rendelhető). Az ebéd 1500 és 1800 Forintért nem az az árfekvés, ahol a kulináris öröm tobzódására várhatunk, mondhatná bárki. Ez talán igaz, ám még élénken emlékszem Litauszki Zsolt 1.200 Forintos ebéd menüjére, amit még ma is dicsérőleg emlegetek és a Kárpátiától nem messze a Pesti Lámpás Étteremben Lipher Tamásék 1.350 Forintért is korrekt, a menzán túlmutató ételeket készítenek, tehát ez az érv nem állja meg a helyét.

Ebéd a Kárpátiában – emlékek

A Kárpátia név nekem hosszú ideig – egyetemi éveim alatt bizonyosan – a Kárpátia menzát jelentette. Tudtam ugyan az étteremről, de az inkább csak olyan volt, mint amit a menzáról neveztek el, s nem fordítva. Hogy az étterem feletti diák menzán miféle ételek is készültek, ki emlékszik már arra, de nem nagyon lehettek jobbak, mint napjaink egyetemi menzái, vagyis ünnepnapokon közepesek, egyébként pedig a közepesnél gyengébbek. Persze az étteremben is megfordultam nagyritkán, de mély nyomokat nem hagyott bennem, szemben más éttermekkel, mint például a Múzeum Kávéház Étterem. Nos, ide, a Kárpátia Étterembe (Budapest) tértem be újra, hosszú évek múltán, s azzal a bizakodással, hogy időközben valami mégis csak változott, pláne, ha már Bereznay is itt van, A Heti ajánlatból választottunk:

A leves – Zelleres burgonya krémleves

Olvasóim tudják, hogy a krémlevesek legkülönbözőbb nemei gyakran szerepelnek a blog írásai között, s magam is rendszeresen készítem őket. Ráadásul jól. Ez a fotón is látható leves azonban sajnos alig volt több egy gyenge próbálkozásnál. Sem az íze, sem a sűrűsége, sem a sűrítés minősége nem volt megfelelő. Bár nagy csodát nem vártam, de a tálalás is mutathatott volna némi odaadást, minőség iránti elkötelezettséget, de nem mutatott semmi ilyet, amivel jól harmonizált a csésze tartalmával. Ennek a minimalista készítési módnak és tálalásnak ebben az esetben vélhetőleg nem is annyira közgazdasági, hanem sokkal inkább szakmai okai lehetnek. A szakács vagy nem volt képes egy jó krémlevest készíteni (ezt még mindig nehezen hiszem el), vagy az „ezeknek, ezért a pénzért a mi nagyszerű I. osztályú éttermünkben jó lesz ez is” gőgje szólt közbe. Bármi is történt, a Kárpátia Étterem történelmi díszletei között ez bizony gyenge teljesítmény volt. Ha pontoznék: 3/10.

A főétel – Zúzapörkölt tarhonyával és házi csalamádéval

A közelmúltban Nagymaroson, a szokásos augusztus huszadikai főzésen zúzapörköltet készítettem negyven főre. A Kárpátiától természetesen nem várom el, hogy megüssék a bográcsos zúzapörköltem színvonalát, mert nem fogják, de annyit legalább igen hogy minimum olyan legyen, mint Németh Lászlóék reggelire(!) adott zúzapörköltje a Hotel Aqua-Solban, Hajdúszoboszlón, ami kiváló volt.

Ez egy klasszikus, menza kivitelben elkészített zúzapörkölt volt. Semmi extra. Ehető volt, ízes is, de egy I. osztályú étteremben, a Bereznay jegyezte konyhán ilyet nem adnék a vendégnek. Az étteremhez, múltat idéző osztálybasorolásához nem méltó ez az stílus. Ha pontoznék: 5/10.

A desszert – Aranygaluska vanília öntettel

Egy galuska a sok közül. Talán egy hajszállal jobb az átlagnál, de mégsem több a korrekt menzánál. Ha pontoznék: 5/10.

Összefoglalás

A Kárpátia – legnagyobb bánatomra – nem győzött meg arról, hogy tévedtek mindazok, akik egy jó szót sem ejtettek róla. 1800 Forintos menzáért felesleges a Kárpátiába menni ez bizonyos, ahogy az is intő példa, hogy az ebéd menü ezen a színvonalon áll. Ez bizony nem biztat arra, hogy a vacsorát is megkockáztassam az előbbi árak többszöröséért. Mitől lenne az jobb? Mi, s főként, ki a garancia erre? Ez ebből a látogatásból nem derült ki.

Csíki Sándor♣