A MINAPÁBAN Serényi Zsolt a TV Paprika szakácsa paradicsomlevest főzött. Többnyire tetszik, amit Zsolt csinál, de ez a paradicsomleves epizód nagyon nem sikerült, mi több, katasztrófa volt. Ott kezdődött, hogy Zsolt 1-1,5 liternyi olajat melegített azért, hogy majd a forró olaj szolgáljon a paradicsom hámozásához. Olyan nagy mértékben életszerűtlen (és balesetveszélyes) volt, hogy

csodálkozom, hogy egyáltalán felvetődött, mint lehetséges alternatíva. Egy konyhában, persze, ahol az olajsütő (esetleg, de nem mindenütt) egész nap működik, van ennek értelme. A háztartásokban azonban csak elrettentő kivételként. Remélem nincs olyan elvakult Serényi Zsolt, vagy TV Paprika hívő, aki azért forral (pazarol) majd olajat, hogy a paradicsomot meghámozhassa, amikor ugyanezt az olcsóbb és biztonságosabb forró vízben is megteheti, vagy ha az nincs, akkor a kés fokával is roncsolhatja annyira a paradicsom sejtjeit, hogy néhány perc után a kutikula könnyedén elváljon a terméshústól! (Zsolt is érezhette a sürgősen feloldásra váró ellentmondást, mert végül a forró vizet is szóba hozta. Még szerencse!)

A levese nem volt szép, ezért aztán harmonikus sem, s akadt vele gond bőven, miközben leginkább az újszerűségnek, az eredetiségnek való szörnyű megfelelés kényszere érződött rajta egy olyan napon, amikor Serényi jól láthatóan nem volt a csúcson. Aki látta, talán emlékszik rá, hogy mi történt. A vízben főzött, előzetesen még véletlenül sem párolt/ pirított zöldségfélékkel, a tálalásnál a leves alá tett koktélparadicsomokkal, a levesre halmozott főtt csirkemell szeletekkel valami paradicsomszószos étellé konvertálódott a kezdetben még filozófiájában levesnek induló étel. Serényi Zsolt nem volt formában, s ez nagyon látszott.

  • Kedves Olvasó! Serényi Zsoltnak akad más, sokkal eredetibb és szakmailag is kevésbé problémás receptje. Inkább azt főzzed! Ez a paradicsomleves nem méltó az egyébként tehetséges és ügyes szakácshoz. Felejtsd is el, ha véletlenül megjegyezted volna!

Paradicsomleves, ahogy én főztem (recept)

Semmi mesterkéltség, semmi bonyolultság, csupán a paradicsom íze, s zamata, áthatva a bazsalikom jól bevált, s szeretett illatával, s ízével.

A paradicsomleveshez mindenekelőtt paradicsomok kellenek, amelyeket ebben az esetben még véletlenül sem olajba, hanem forró vízbe teszünk, majd a hústól elvált kutikulát könnyedén lehúzzuk. A végeredmény a képen is látható hámozott paradicsom. A legjobb ebben a műfajban, ha paradicsomunk igazi, napon érlelt fajta, ami augusztusban már esélyes is.

A leveshez 1 kg hámozott paradicsom, egy közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy kis csokor bazsalikom. só, cukor,, bors, kurkuma, csirlealaplé, (olíva) olaj szükséges. A nyolcfelé vágott hagymát, a felaprított paradicsomot, a fokhagymát, a sót, egy kiskanálnyi kurkumát, ízlés szerinti cukrot és a bazsalikom felét olívaolajon párolom 10 percig. Ezt követően felöntöm csirke alaplével úgy, hogy kellően sűrű levet kapjak. Ezt főzöm, amíg a paradicsom meg nem fő.

Ha a paradicsom megfőtt, leveszem a tűzről, hozzáadom a bazsalikom másik felét, frissen őrölt borssal fűszerezem, ízlés szerint sózom, s hagyom hűlni. Ha már legalább 60°C-ra hűlt, botmixerrel turmixszolom. Van, aki szereti a paradicsom magvakat a levesben (olyanok, mint a levesbetét), van, aki nem. Aki nem szereti, az szitán szűrje át a levest. A levest bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk. Melegen, s hidegen egyaránt kiváló, s üdítő nyári leves. Most van a szezonja!

Csíki Sándor♣

Nézz körül a tartalomjegyzékben is! Találhatsz ott még kedvedre való írást! Ha mégsem, írd meg, hogy mi érdekel, s ha engem is legalább annyira érdekel, írok róla, biztos lehetsz benne! Emellett ne feledkezz el a Nemzeti Gulyás Napról sem! Jövő héten, 2010. augusztus 28-án, szombaton lesz!