AMIKOR MEGÍRTAM az „Egy Nemzet, Egy Braai” című írásom, már tudtam, a dél-afrikai példát (is) követve meg kell hirdetnem a Nemzeti Gulyás Napot (National Goulash Day). A gulyás ebben az esetben a gulyás/ pörkölt/ paprikás/ lecsó, de akár a halászlé is csatlakozhatna hozzá. Ha ennyi féle étel, akkor miért éppen Gulyás Nap a neve?!
Mert a gulyás (goulash, gulasch, goulache, гуляш, רועה, guláš, stb.) a legismertebb magyar ételnév, amin belföldi vélekedésünk és berzenkedésünk mit sem változtat. Ahogy a változatos itáliai regionális konyhák gazdag választékából a nagyvilág a pizzát és a spagettit nevezné meg, vagy a hihetetlenül színes török konyhából a döner kebabot említené meg, úgy a magyar konyha hallatán a nagyvilágnak a gulyás jut eszébe. Ez egy olyan tény, amin változtatni nem tudunk. Azon azonban igen, hogy napjainkra a cseh és szlovák gulyás lassan már nagyobb becsben van, mint a magyar. Márpedig – tudomásul kell vennünk – a gulyás helyébe még nem lépett más étel, vagy ételcsalád, amivel a világ azonosítana bennünket, s amivel mi saját magunkat azonosíthatnánk. Leírtam már sokszor, leírom hát újra:
„Nemzet nélkül nincs gasztronómia, ahogy magunkénak vallott és vállalt gasztronómia nélkül sem létezik összetartó nemzet.”
© Nemzeti Gulyás Nap
- A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor vállaljuk azt is, ahogy a világ ránk tekint.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor magunkat, múltunkat és jelenünket is vállaljuk a jókedvű étkezés örömével együtt.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.
- A Nemzeti Gulyás Nap ünnep, a sokféleség ünnepe. Szent István „Intelmei” óta írott hagyományunk a sokféleség erejének dicsérete:
„Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”
Az első lépés
- Csatlakozz a Nemzeti Gulyás Nap meghirdetéséhez!
- Írd meg, hogy melyik dátumot, s miért tartanád a legjobbnak!?
- Írd meg , hogy Te miként képzelnéd el!
- Írd meg, hogy miben tudnál segíteni!
A támogatók, akik azzal, hogy írnak, egyben hozzájárulnak ahhoz is, hogy nevük a Támogatók listáján szerepeljen (ha csak másként nem rendelkeznek), a következő e-mail címre írják meg nevüket és az a néhány szót, amit közölni gondolnak magukról: info@foodandwine.hu
Csíki Sándor♣
Csatlakozunk. Pátyon a falu vendéglője és a borosgazdák, közösen, a Pincehegyen, és Telkiben,
a helyi termék piac alkalmával, egy pár bográccsal.
Nagyszerű! Fotókról, beszámolóról ne feledkezzetek el. Használjátok kinagyítva, kinyomtatva a logot.
Némi fáziskésésben vagyok, de javamra legyen írva, hogy nagyon friss vagyok a gasztroblog körben, de annál elszántabb.
Úgy érzem, hogy friss blogger lévén, ugyancsak nagy hangsúlyt fektetek, pontosan ilyen témákra, így remélem nem veszi senki nagyképűségnek, ha felajánlom, hogy a kezdeményezés logo-ját az oldalamon szívesen megjeleníteném.
Egy hónap alatt kialakult olvasótáborom nem feltétlenül nagy számával, hanem jó szellemével járulhat hozzá az esemény még széleskörűbb megismer(tet)éséhez.
A lehetséges -illetve minél több- érdeklődő(k)figyelmét felhívom a környezetemben a kezdeményezésre a blogon kívül is, illetve jómagam, hortobágyi bio szürkemarha étellel készülök a jeles napra, melyet különleges módon készítek majd el, a hagyományok és az újszerűség jegyében, egy nagyszerű baráti társaság körében.
Gondolkodom rajta, hogy mit tehetnék még a Nemzeti Gulyás Nap szellemében, sikerének érdekében.
Végülis nem szavakra, hanem tettekre van itt szükség!
Nagyon jó! 🙂
Megbeszéltem a barátaimmal, hogy nálunk lesz a bográcsozás. Én lecsót főzök, de pörkölt is lesz, ha a fiúk elkészítik. Hozzá házi kenyér és rozé. Majd küldök fényképet is.
Kibéden a a kézműves gyerektábor utolsó napján kirándulni szoktunk, idén gulyásnapot tartunk.30 gyerekünk és 3 bográcsunk van. Ötleteket kérnék a „nemkukták” lekötésére,gondolok itt zöldségfaragásra esetleg kuktasapka hajtogatás papirból…bármi ami 7-12 éves gyerekeknek megtanítható. Előre köszönöm vakond133@freemail.hu
Kedves irén!
Fotót készítsen, s várom, hogy elküldje. 🙂
Micsoda ötlet és kezdeményezés. Szükség is van rá. Teljes mértékben támogatom. Már alapjáraton szeretek részt venni, kilátogatni minden a kultúránkkal kapcsolatos programon, legyen az egy borfesztivál vagy bármi más. Talán a szakmából is adódóan, és a hobbim a főzés által is. Remélem sikerülni fog, sok szerencsét kívánok, valamint sok-sok támogató hozzájárulását. Majd készítek valami finomat.
Ja és időpont talán szeptember eleje, mert az iskolakezdés miatt általában már vége a szabadságolásoknak.
Kedves Bianka!
Kérlek terjeszd Te is a blogodon, s akkor még biztosabban sikeres lesz! 🙂
Üdvözlettel:
Csíki Sándor
info@foodandwine.hu
Kedves Sanyi !
Csatlakozom a
Nemzeti Gulyás Naphoz
Az időpont tökéletes, augusztus 28.- akkor lesz a születésnapom!
A családommal holnap (aug. 22.) egy gyakorló napot tartunk.
Üdvözlettel mindenkinek aki szereti a Gulyást és a hasonlóan Magyar ételeket: Tóth Béla