DÉL-AFRIKAI BBQ, BRAAI – Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai bantu származású egyházi vezető, Johannesburg anglikán érseke volt az, aki a „One nation, one braai” (Egy nemzet, egy braai.) mondatot mondta. A történelem során akadt már más is, aki az étel közösség összetartó erejére utalt, mint Garibaldi is, aki a 19. században ezt mondta az alakulóban lévő egységes Olaszországról: „A spagetti egyesíti majd Itáliát.” És, egyesítette. A braai annyira dél-afrikainak tartott sajátosság, hogy külön napja is van, a „National Braai Day(Nemzeti Braai Nap), 

amit szeptember 24-én tartanak. A következő videón Desmond Tutu a Nemzeti Braai napon T-bone steaket süt, s közben jókat mond.

Braai és boerewors

A braai a dél-afrikai BBQ neve afrikán nyelven. Többnyire roston sült hús, kolbász, amit parázs felett sütnek. A kolbászok közül a legnevezetesebb a boerewors, amelyről a következő videó szól:

A boerewors Heston Blumenthalt is megihlette. Ő ennek a klasszikus dél-afrikai kolbásznak a húsából készített sajtos hamburgert, s természetesen szabad tűzön, faszén parázs felett.

No Women, No Braai

A következő humoros (és lényeglátó) videó egy korábbi írás, „A férfi és a grillsütés”  tökéletes illusztrációja lehetne.

Csíki Sándor♣