MA 9:00-kor kezdett a Bocuse d’Or Europe 2010 döntőre kiutazott magyar csapat. Kostyál Gábor chefnek és Berki Zsolt commisnak öt és fél óra áll rendelkezésére, hogy a norvég hal (sterling white halibut) és a svájci hús (borjú) fogást elkészítsék és a 24-tagú zsűrinek feltálalják.

Norvégiából a hal időben megérkezett, ezért az itthoni tréningen szerencsére már dolgozhattak vele. A borjú Svájcból nem jött  meg, ezért a felkészülés során azzal nem dolgozhattak – állítólag a svájciaknak az izlandi Eyjafjallajökull okozott gondot.

A hal

A “Sterling white halibut” a norvég Ryfylke fjord tiszta, hideg vizében tenyésztett hal, amely éppen a Bocuse d’Or versenynek köszönhetően ma már világszerte ismertté és népszerűvé vált. Ez volt a 2007-es Bocuse d’Or hivatalos hala, s láthatólag idén is szerepet kapott, már csak azért is mert a 2009-2011 Bocuse d’Or verseny egyik szponzora éppen a Sterling White Halibut A laposhalat különleges alkalmakkor fogyasztották, mint az esküvők, vagy éppen a karácsony. Norvégia honlapja így ír az ország halászatáról, s benne az norvég laposhalról: A norvég tengeri halaknak rendkívül jó a hírük az egész világon. A tenyésztett „norvég lazac” mellett vélhetően a tavaszi tőkehal a legismertebb. Az észak-norvégiai partok menti jeges vizekben halásszák, és világszerte népszerű lett a híres szakácsok körében. 2003-ban a Bocuse d’Or egyik alapanyaga is a tavaszi tőkehal volt. A 2007-es Bocuse d’Or hivatalos tengeri ételének a norvég királyrákot és a “Norwegian White Halibut” nevű tenyésztett óriás laposhalat választottak. Igen kedvelt tengeri hal és rákfajta még a hering és a makréla, továbbá számos különböző fehérhúsú hal, a garnéla és a tengeri rákok. A norvég halgazdaság fenntarthatóságát egy szakértői irányító testület és egy rendkívül modern halászhajó flotta biztosítják.

Laposhal

Laposhal

A versenyen minden csapat egy 5-6 kg súlyú egész halat kap fejjel együtt. Ebből kell a fogást elkészíteni.

A hús

A hús ~3,5 kg svájci borjú bélszín “6 bordával”, amely mellé nem kötelezően, de a következő három alapanyagból is választhat még egyet a versenyző csapat:

  • kicsontozott borjú fej,
  • borjú láb,
  • borjúmirigy.

A borjú bélszín mellé választott alapanyag súlya nincs korlátozva.

A verseny első napja

Bocuse d’Or Europe 2010. június 7.

Ország Box
Kezdés Tálalás (hal) Tálalás (hús)

 

Horvátország

 

1 08.00 a.m. 01.00 p.m. 01.35 p.m.
Ausztria

 

2 08.10 a.m. 01.10 p.m. 01.45 p.m.
Németország

 

3 08.20 a.m. 01.20 p.m. 01.55 p.m.
Észtország

 

4 08.30 a.m. 01.30 p.m. 02.05 p.m.
Olaszország

 

5 08.40 a.m. 01.40 p.m. 02.15 p.m.
Izland

 

6 08.50 a.m. 01.50 p.m. 02.25 p.m.
Magyarország

7 09.00 a.m. 02.00 p.m. 02.35 p.m.
Szlovákia

 

8 09.10 a.m. 02.10 p.m. 02.45 p.m.
Svájc

 

9 09.20 a.m. 02.20 p.m. 02.55 p.m.
Svédország

 

10 09.30 a.m. 02.30 p.m. 03.05 p.m.

Csíki Sándor♣

Bocuse d’Or Europe – 2010. június 7-8.
Bocuse d’Or selejtező 2009
Bocuse d’Or döntősei – Budapest 2010
Bocuse d’Or 2008

És még sok más érdekes írás.