MA 9:00-kor kezdett a Bocuse d’Or Europe 2010 döntőre kiutazott magyar csapat. Kostyál Gábor chefnek és Berki Zsolt commisnak öt és fél óra áll rendelkezésére, hogy a norvég hal (sterling white halibut) és a svájci hús (borjú) fogást elkészítsék és a 24-tagú zsűrinek feltálalják.

Norvégiából a hal időben megérkezett, ezért az itthoni tréningen szerencsére már dolgozhattak vele. A borjú Svájcból nem jött  meg, ezért a felkészülés során azzal nem dolgozhattak – állítólag a svájciaknak az izlandi Eyjafjallajökull okozott gondot.

A hal

A “Sterling white halibut” a norvég Ryfylke fjord tiszta, hideg vizében tenyésztett hal, amely éppen a Bocuse d’Or versenynek köszönhetően ma már világszerte ismertté és népszerűvé vált. Ez volt a 2007-es Bocuse d’Or hivatalos hala, s láthatólag idén is szerepet kapott, már csak azért is mert a 2009-2011 Bocuse d’Or verseny egyik szponzora éppen a Sterling White Halibut A laposhalat különleges alkalmakkor fogyasztották, mint az esküvők, vagy éppen a karácsony. Norvégia honlapja így ír az ország halászatáról, s benne az norvég laposhalról: A norvég tengeri halaknak rendkívül jó a hírük az egész világon. A tenyésztett „norvég lazac” mellett vélhetően a tavaszi tőkehal a legismertebb. Az észak-norvégiai partok menti jeges vizekben halásszák, és világszerte népszerű lett a híres szakácsok körében. 2003-ban a Bocuse d’Or egyik alapanyaga is a tavaszi tőkehal volt. A 2007-es Bocuse d’Or hivatalos tengeri ételének a norvég királyrákot és a “Norwegian White Halibut” nevű tenyésztett óriás laposhalat választottak. Igen kedvelt tengeri hal és rákfajta még a hering és a makréla, továbbá számos különböző fehérhúsú hal, a garnéla és a tengeri rákok. A norvég halgazdaság fenntarthatóságát egy szakértői irányító testület és egy rendkívül modern halászhajó flotta biztosítják.

Laposhal

Laposhal

A versenyen minden csapat egy 5-6 kg súlyú egész halat kap fejjel együtt. Ebből kell a fogást elkészíteni.

A hús

A hús ~3,5 kg svájci borjú bélszín “6 bordával”, amely mellé nem kötelezően, de a következő három alapanyagból is választhat még egyet a versenyző csapat:

  • kicsontozott borjú fej,
  • borjú láb,
  • borjúmirigy.

A borjú bélszín mellé választott alapanyag súlya nincs korlátozva.

A verseny első napja

Bocuse d’Or Europe 2010. június 7.

OrszágBox
KezdésTálalás (hal)Tálalás (hús)

 

Horvátország

 

108.00 a.m.01.00 p.m.01.35 p.m.
Ausztria

 

208.10 a.m.01.10 p.m.01.45 p.m.
Németország

 

308.20 a.m.01.20 p.m.01.55 p.m.
Észtország

 

408.30 a.m.01.30 p.m.02.05 p.m.
Olaszország

 

508.40 a.m.01.40 p.m.02.15 p.m.
Izland

 

608.50 a.m.01.50 p.m.02.25 p.m.
Magyarország

709.00 a.m.02.00 p.m.02.35 p.m.
Szlovákia

 

809.10 a.m.02.10 p.m.02.45 p.m.
Svájc

 

909.20 a.m.02.20 p.m.02.55 p.m.
Svédország

 

1009.30 a.m.02.30 p.m.03.05 p.m.

Csíki Sándor♣

Bocuse d’Or Europe – 2010. június 7-8.
Bocuse d’Or selejtező 2009
Bocuse d’Or döntősei – Budapest 2010
Bocuse d’Or 2008

És még sok más érdekes írás.