MA 9:00-kor kezdett a Bocuse d’Or Europe 2010 döntőre kiutazott magyar csapat. Kostyál Gábor chefnek és Berki Zsolt commisnak öt és fél óra áll rendelkezésére, hogy a norvég hal (sterling white halibut) és a svájci hús (borjú) fogást elkészítsék és a 24-tagú zsűrinek feltálalják.
Norvégiából a hal időben megérkezett, ezért az itthoni tréningen szerencsére már dolgozhattak vele. A borjú Svájcból nem jött meg, ezért a felkészülés során azzal nem dolgozhattak – állítólag a svájciaknak az izlandi Eyjafjallajökull okozott gondot.
A hal
A „Sterling white halibut” a norvég Ryfylke fjord tiszta, hideg vizében tenyésztett hal, amely éppen a Bocuse d’Or versenynek köszönhetően ma már világszerte ismertté és népszerűvé vált. Ez volt a 2007-es Bocuse d’Or hivatalos hala, s láthatólag idén is szerepet kapott, már csak azért is mert a 2009-2011 Bocuse d’Or verseny egyik szponzora éppen a Sterling White Halibut A laposhalat különleges alkalmakkor fogyasztották, mint az esküvők, vagy éppen a karácsony. Norvégia honlapja így ír az ország halászatáról, s benne az norvég laposhalról: A norvég tengeri halaknak rendkívül jó a hírük az egész világon. A tenyésztett „norvég lazac” mellett vélhetően a tavaszi tőkehal a legismertebb. Az észak-norvégiai partok menti jeges vizekben halásszák, és világszerte népszerű lett a híres szakácsok körében. 2003-ban a Bocuse d’Or egyik alapanyaga is a tavaszi tőkehal volt. A 2007-es Bocuse d’Or hivatalos tengeri ételének a norvég királyrákot és a „Norwegian White Halibut” nevű tenyésztett óriás laposhalat választottak. Igen kedvelt tengeri hal és rákfajta még a hering és a makréla, továbbá számos különböző fehérhúsú hal, a garnéla és a tengeri rákok. A norvég halgazdaság fenntarthatóságát egy szakértői irányító testület és egy rendkívül modern halászhajó flotta biztosítják.
A versenyen minden csapat egy 5-6 kg súlyú egész halat kap fejjel együtt. Ebből kell a fogást elkészíteni.
A hús
A hús ~3,5 kg svájci borjú bélszín „6 bordával”, amely mellé nem kötelezően, de a következő három alapanyagból is választhat még egyet a versenyző csapat:
- kicsontozott borjú fej,
- borjú láb,
- borjúmirigy.
A borjú bélszín mellé választott alapanyag súlya nincs korlátozva.
A verseny első napja
Bocuse d’Or Europe 2010. június 7.
Ország | Box |
Kezdés | Tálalás (hal) | Tálalás (hús)
|
Horvátország
|
1 | 08.00 a.m. | 01.00 p.m. | 01.35 p.m. |
Ausztria
|
2 | 08.10 a.m. | 01.10 p.m. | 01.45 p.m. |
Németország
|
3 | 08.20 a.m. | 01.20 p.m. | 01.55 p.m. |
Észtország
|
4 | 08.30 a.m. | 01.30 p.m. | 02.05 p.m. |
Olaszország
|
5 | 08.40 a.m. | 01.40 p.m. | 02.15 p.m. |
Izland
|
6 | 08.50 a.m. | 01.50 p.m. | 02.25 p.m. |
Magyarország |
7 | 09.00 a.m. | 02.00 p.m. | 02.35 p.m. |
Szlovákia
|
8 | 09.10 a.m. | 02.10 p.m. | 02.45 p.m. |
Svájc
|
9 | 09.20 a.m. | 02.20 p.m. | 02.55 p.m. |
Svédország
|
10 | 09.30 a.m. | 02.30 p.m. | 03.05 p.m. |
Csíki Sándor♣
Bocuse d’Or Europe – 2010. június 7-8.
Bocuse d’Or selejtező 2009
Bocuse d’Or döntősei – Budapest 2010
Bocuse d’Or 2008
Hányan jutnak tovább a tízből?
Szerinted kb. mennyi lehet a versenyen való részvétel összes – tárgyi/anyagi – költsége (a versenyzők edzésmunkáját nem forintosítva)? Ezt csak azért kérdem, mert egészen elképesztő számok (100 millió felett) repkedtek a levegőben az ellenérdekeltek részéről.
A csirke, a hal és a királyrák című remekműben jól látszik, hogy az összeg nem túlzott. 5-10 fős csapat kell hozzá, rengeteg idő és borzasztó sok alapanyag. Persze mindenből lehet csinálni low cost kivitelt is, de az is milliókra fog rúgni. Valamiért úgy érzem, hogy kellő mennyiségű pénzzel meg lehet nyerni. Ennek a versenynek nem sok köze van a szakácsok főzési képességeihez. Csapat van értékelve, akiből 2 tag készíti el a megálmodott ételt. Kb. mint egy Forma1-es csapat.
https://www.port.hu/a_csirke,_a_hal_es_a_kiralyrak_el_pollo,_el_pez_y_el_cangrejo_real/pls/fi/films.film_page?i_film_id=94530
Sance: nem arra gondoltam, mennyi pénz kell a nyeréshez, az nyilván irreális összeg. Az a kérdés, mennyi pénz kell a tisztes helytálláshoz (továbbjutás a selejtezőből, majd esetleg nem utolsónak végezni a döntőben).
Úgy sejtem, ez azért közel sem kerülhet 100 millába, legalábbis Kovács Sándorral (előző induló) beszélgetve ez jött le nekem.
Én is gondolkodtam a nagyon alacsony költségen, az mennyi lehet:
-recept kiagyalása 3×1 hét, közben egy meghívásos zártkörű blogon elemzés
-építész/grafikus alkalmazása 1 hét
-helyi alapanyagokból tesztelés és gyakorlás 50 kísérlet, miközben ez a meghívottaknak a menü (kvázi szponzor és zsűri)
-eredeti alapanyagokból 10 kísérlet szintén szponzorációs vacsorával
-repcetúra pontosítása
-terem és konyhabérlés
Ha van elég lelkesedés és szakértelem akkor 2-5mft ki lehet hozni egy nagyon olcsó megoldást.