Asparagus officinalis, Forrás: squidoo.comLOMBARDIA ÉTELE A „Risotto con gli asparagi”, vagyis a risotto aszparágusszal. A risotto és a királyok eledele, a spárga együtt nagyszerű kombináció. Az elkészítése ugyan figyelmet igényel, de nem különösebben bonyolult, ellenben az eredmény mennyei. Krémes, telt spárga zamat, amit a parmezán sajt tovább fokoz. Megunhatatlan étel, aminek a titka a jó rizs.

Risotto spárgával (Risotto con gli asparagi)

Az esetek nem csekély hányadában a spárga felkarikázva kerül a risottoba. Ebben a receptben csupán a spárga sípok legízletesebb része, a fej kerül egészben a risottohoz, míg a többi rész pürésítve, a húslevessel együtt szolgál a risotto készítés alapanyagául. A spárga íze így részben beivódhat a rizsbe, de a krémességet is növeli.

Hozzávalók:

  • 500 g aszparágusz (fehér, vagy zöld)
  • 300 g Arborio rizs
  • 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 50 g vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma, aprítva
  • 500 ml száraz fehér bor
  • 1000 ml (vagy igény szerint több több) húsleves (csirke, marha)
  • 3-4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
  • só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítése: Mossuk, és tisztítsuk meg az aszparágusz sípokat. A fejét vágjuk le, tegyük félre a szárát pedig vágjuk 5 cm hosszú darabokra. A levágott szárdarabokat tegyük kevés csirke, vagy más húsból készült húslevesbe és főzzük puhára, majd a spárgát botmixerrel pürésítsük krémesre. Ezt a spárga pürét keverjük a risotto készítésre szánt húsleveshez. A sípok fejét kevés sóval ízesített vízben néhány perc alatt főzzük meg, majd hűtsük le és a tálalásig tegyük félre.

Spárga előkészítése a risottohoz; www.foodandwine.huSpárga fejek főzése risottohoz; www.foodandwine.hu

Egy nagy, magas falú serpenyőbe, vagy lábosba tesszük  a 2 evőkanál extra szűz olíva olajat, s a vajnak a felét (25 g). Hozzáadjuk az apróra vágot vöröshagymát és dinszteljük. Ha már üveges adjuk a hagymához a risotto rizst és állandó kevergetéssel pirítsuk opálos fehérre. Ezután a risotto készítés szabályai szerint eljárva részletekben adjuk hozzá a száraz fehér bort, sózzuk, borsozzuk, s folyamatosan kevergessük, amíg a bor el nem fogy a rizsről, majd adjunk hozzá egy újabb adag bort, s ezt folytassuk a bor elfogytáig.

Risotto készítés, www.foodandwine.hu

A bor után a risotto pürével dúsított húslevessel folytatjuk, amíg a risotto „al dente” nem lesz. Ekkor parmezánt reszelünk hozzá, s a maradék fél adagnyi vajat is belekeverjük. A felmelegített spárga fejekkel tálaljuk. Igény szerint még reszelhető rá parmezán.

Risotto spárgával; www.foodandwine.hu

Spárgás risotto, ajvarral és csevappal

A risotto utáni másnap csevapot készítettem marha és sertéshúsból, s a tányérra ajvart, s csevapot tettem, mellé pedig a hűtőszekrényben pihenő maradék spárgás risottot, amit fel sem kellett melegítettem, mert így is fenséges volt. Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a kombinációt. Csodálatos!

Jól behűtött Konyári rozéval fogyasztottam.

Csíki Sándor♣

Másolat-cat_book6Spárga krémleves és egyéb dolgaink
Spárga krémleves, grill csirke, ciabatta
Spárga pálinka
Bollito misto
Cinqueterre
Nemzeti ételeink
A Nagyalföld gasztronómiája
Szalontüdő variációk (a pájsli)

És sok más érdekes írás.