Forrás: 2.bp.blogspot.comEGY MONDÁS szerint az egészséges élet alapja a helyes táplálkozás. Ezen belül pedig nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség és a mód, ahogyan elfogyasztjuk az ételt – legalábbis így gondolják a franciák, hiszen Franciaországban nem csak a főzés művészet, hanem az étkezés is. Azonban vannak olyan emberek, akik úgy vélik, hogy ínyencnek egyenesen születni kell, és

ha lehetséges, akkor egy arisztokrata családban kell elkezdeni a konyhaművészet tanulmányozását, ahol adottak a körülmények és a lehetőségek a kibontakozásra.

Sajnos ez nem mindenkinek adatik meg, ettől függetlenül bárki igazi szakértővé válhat, ha van ízlése, szépérzéke, veleszületett intelligenciája, no meg pénze és ideje is hozzá, hogy gourmand-ból gourmet-vé képezze magát.

A nehézségek ott kezdődnek, hogy a legtöbb ember még ma is azért megy étterembe, hogy istenesen jóllakjon és mérték nélkül áldozzon Lucullus oltárán, nem pedig azért, hogy tanulmányozza az ízeket, élvezze a színek és a változatos alapanyagok tobzódását, vagy hogy gyönyörködjön a stílus, a design és a service tökéletességének a megnyilvánulásában, ami két szóban fogalmazható meg: PROFESSZIONISTA VENDÉGLÁTÁS.

Asztal két személyre, Forrás: mystic-art.comA professzionista vendéglátással pedig szorosan összefonódik az étkezési kultúra, hiszen az ember nem vadállat, hogy fogaival tépje, marja vagy felhabzsolja az ebédjét, se nem gép, hogy autó módjára ellássák üzemanyaggal, amivel a következő tankolásig működőképes állapotban maradhat. Az ember egy olyan lény, aki nem csak a táplálék elkészítésének adja meg a módját, hanem az elfogyasztására is odafigyel. Önmagunk becslése és az igényesség önmagunkkal szemben ott kezdődik, hogy civilizáltan étkezünk és az ételben nem csak a létfenntartáshoz szükséges táplálékot, nyersanyagot látjuk. Nem másokért, a divatért vagy az illemszabályok kedvéért tesszük ezt, hanem önmagunkért.

Bár ez a kiadvány csak a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza melyeket külföldi utazásaim alatt és többéves vendéglátóipari tevékenység után volt szerencsém megismerni és elsajátítani, ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik étkezési kultúrájukon, étkezési technikáikon akarnak csiszolni, vagy akik nem tudják, hogyan viselkedjenek az étteremben, hogyan használják az evőeszközöket, egyszóval hogyan térüljenek-forduljanak, ha váratlanul tőlük idegen kulináris környezetbe kerülnek egy utazás vagy egy vendégség során. Az érdekességekkel és furcsaságokkal való ismerkedést soha nem lehet elég korán kezdeni, és megtörténhet, hogy az első próbálkozások nem lesznek túl sikeresek, ennek ellenére ne feledjük, hogy nem az a fontos, hogy hogyan csináltuk, hanem hogy a következő alkalommal jobban csináljuk. (2005 okt. 8, Mannheim, Németország)

Berecz Edgár (Székelyudvarhely), a blog vendégszerzője