Forrás: laespanolitacr.comA  KENYÉR ÉS A RIZS növeli a szívbetegség kockázatát. Azoknál a nőknél, akik sok, a vércukor szintet gyorsan megemelő szénhidrátot fogyasztanak, kétszer gyakrabban fejlődik ki szívbetegség. Az alacsony glikémiás indexű összetett szénhidrátok, mint a tészta, vagy a gyümölcsök, nem okoznak kockázatot. Önmagában a szénhidrátok még nem egészségtelenek, a gyorsan felszívódó, magas glikémiás indexű ételek azonban növelik a megbetegedés kockázatát

Ez eddig is ismert volt, azonban a legújabb olasz vizsgálatok (Sabina Sieri, Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori) már 47.749 embert kérdeztek ki táplálkozási szokásaikról, s így született ez az eddigieket megerősítő eredmény.

Mit lehet ilyenkor tenni, hiszen egész kultúránk egyik meghatározó élelmiszere éppen a kenyér, s azon belül is a tömegek számára évezredekig csak vágyott, majd napjainkra mindenki számára hozzáférhető fehér kenyér? A CNN a következő 10 élelmiszert javasolja szívünk kényeztetésére.

A szívünknek legjobb 10 étel

  1. Zabkása
  2. Lazac
  3. Avocado
  4. Olíva olaj
  5. Magvak (diófélék)
  6. Piros és kék gyümölcsök (áfonya, szeder, eper)
  7. Pillangósok (bab, borsó, lencse)
  8. Spenót
  9. Lenmag
  10. Szója

Alacsony gliokémiás indexűélelmiszerek; forrás: static.howstuffworks.comAmúgy pedig a legjobb alacsony glikémiás indexű (GI) ételek például a következők:

– teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyerek,
– az árpa,
– a quinoa,
– a bab,
– a csicseriporsó,
– az alacsony zsírtartalmú tejtermékek,
– a gyümölcsök,
– az édesburgonya.

Csíki Sándor♣

.

ELHÍZÁS
SÓLET
LENCSELEVES – másként
RÓMAI kenyér
UGALI, FUFU, PULISZKA
VÁLSÁGKONYHA
SPÁRGAKRÉMLEVES

És még sok más érdekes írás.