Dreher Antal (1849-1921); Forrás:  mek.niif.huLEGUTÓBB AZ ORSZÁG egyik legismertebb borászánál az egész napi borozás után már kívántam a pH beállító sört, ami miatt némi szégyenkezés is volt bennem mindaddig, amíg a mellettem elhaladó borász mosolyogva fel nem mutatta a háta mögé rejtett sörösüveget.  A hazai sörök sikere a nyár, s vele a sörszezon közeledtével őszinte örömre és bizakodásra okot adó hír. Lesz hát nyár, lesz hát sör az idén is. Tán még arra is kedvet kapok, hogy méltó sör és étel párosításokat főzzek. Miért is ne?

Nos, levelet hozott a postás, e-mail érkezett a Dreher Sörgyáraktól, amit most közre is adok:

Örömmel tájékoztatjuk, hogy aranyérmet nyert a Monde Selection nemzetközi versenyen az Arany Ászok, a Dreher Bak, a Dreher 24, az Arany Ászok Félbarna és a Dreher Classic! A világ egyik legrégebbi, egyben leghitelesebb minőségértékelő intézetének nevével fémjelzett díjat egy nemzetközi szinten is elismert szakemberekből álló zsűri szigorú osztályozás után ítélte oda a legkiválóbb minőségű termékeknek.

A Monde Selection versenyen 1961 óta minden évben a legmagasabb minőségű élelmiszeripari és nem-élelmiszeripari termékek mérettetnek meg. Évről-évre mintegy 150 minősítendő termék érkezik a versenyre a világ 80 országából. A sörök zsűrizésében neves sörfőzők, vegyészek, Michelin csillaggal rendelkező chef-ek, mester sommelier-k, táplálkozás és egészségtudományi szaktanácsadók, kutatók, valamint a legjelentősebb nemzetközi söripari szervezetek szakértői vesznek részt.

Több mint 70 világhírű szakember, 4 hónapon keresztül ízlel-kóstol, és minősít 20 különböző paraméter alapján.

„A termékek minősítése különböző módszerekkel történik, kezdve a szigorú laboratóriumi elemzésektől az osztályozandó termék érzékszervek által történő vizsgálatáig. Tehát kóstolás és analitikai eredmény alapján bírálják el az adott terméket.”- mondta Németh András a Dreher Sörgyárak sörfőző mestere.

A Monde Selection idei versenyén a magyar márkák fölényes győzelmét bizonyítja, hogy az Arany Ászok és a Dreher Bak kategóriájuk legmagasabb elismerését a Nagy Aranymedált (Grand Gold) nyerték el. Emellett aranyérmet (gold) kapott az Arany Ászok Félbarna, a Dreher 24, Dreher Classic is. A neves szakmai zsűri a Dreher Classic terméknek ítélte a Nemzetközi Kiváló Minőség Trófeát is, az egymást követő három évben szerzett arany medál elismerésekért. (…)

Monde dijak 2010

A Dreher Sörgyárak Zrt. 1980 óta rendszeresen részt vesz termékeivel a Monde Selection versenyen. Az elmúlt 30 év során a vállalat összesen 65 éremből álló gyűjteményre tett szert, melyek között 48 arany, 13 ezüst és 4 bronz medalion található.

A Monde Selection díjról:

Az 1961-ben, Belgiumban alapított független minőségértékelő intézet célja, hogy elismerésben részesítse a világ legkiválóbb minőségű termékeit. A független intézet két fő kategóriában (élelmiszer és nem-élelmiszer), valamint számos alkategóriában (a söröktől kezdve a csokoládén át egészen a kozmetikumokig) értékeli és díjazza a több mint 70 országból érkező termékeket. A Monde Selection díjakat azok a termékek kapják, amelyek minősége példaértékű az adott területen.

(Csíki Sándor♣)