Forrás:  anotherheader.wordpress.comFEBRUÁR 15-én, kedden kiégett a világ egyik legismertebb éttermének konyhája. A baszk konyha új generációjának számító Andoni Luis Aduriz két Michelin csillagos étterme, a Mugaritz konyhája teljesen tönkrement. Odavesztek az évek hosszú során gyűjtött anyagok, s Aduriz nevezetes kémcsövei. Három órán belül minden a tűz martalékává vált. A baszk regionális belügyminiszter szerint a tüzet valószínűleg elektromos zárlat okozta. Szerencsére senki sem sérült meg. Aduriznak sokan felajánlották a segítségüket.

A baszk séfek példamutató szolidaritása, összetartása a itt is figyelemreméltó. Az 1971-ben született Aduriz, ahogy Zsófi írja a szakdolgozatában:

„Ideje nagy részét a spanyol konyha nagyjaival töltötte, mielőtt saját lábára állt. Tanulmányai befejeztével (Donostia School of Cuisine-ban – San Sebastian Főzőiskola), olyan neves szakácsokkal dolgozott együtt, mint Ramón Roteta, Hilario Arbelaitz, Jean Louis Neichel, Fermín Arrambide, Juan Mari Arzak és Pedro Subijana.

1993-ban csatlakozott az El Bullí csapatához, majd 1996-ban San Sebastiantól nem messze, Berasategui éttermében folytatta karrierjét. Két évvel később már önállőan dolgozik a Mugaritz elnevezésű étteremben amit azóta is, 1998 óta vezet.”

Mugaritz; Forrás: colunistas.ig.com.br

„Első ránézésre egy család hétvégi házára hasonlít az étterem külseje. Nevét a kertben álló fáról kapta. A Mugaritz baszkul határfát jelent.”

A Mugaritz konyhakertje; Forrás: mylasthurrah.files.wordpress.com

A konyhában harmincöten dolgoztak, akik a tűz után is tovább folytatták az új ételekkel kapcsolatos munkát. Hogy mikor nyit ki újra az étterem, még nem lehet pontosan tudni, de a legutolsó hírek szerint júniusban.

Aduriz a MUgaritz konyhájában;

Csíki Sándor♣

BERASATEGUI
ARZAK éttermében
SPANYOL progresszív konyha 1.
SPANYOL progresszív konyha 2.
SPANYOL progresszív konyha 3.
SÓLET
MEDVEHAGYMA krémleves
SPÁRGA krémleves