Petrezselyem zöld; www.foodandwine.huA PETREZSELYEM krémleves terjedőben van. Joggal megérdemli, hogy gyakrabban szerepeljen az asztalon. Én most készítettem először, a saját kútfőmből készítve, s igazán kiváló lett. Persze csak petrezselyem kedvelőknek javallott, bár lehet, hogy valaki éppen a krémlevest kóstolva kedveli meg ezt a 70′-es évektől új reneszánszát élő növényt.

Petrezselyem krémleves (recept)

  • Hozzávalók:
  • 230 g fehérrépa tisztítva, darabolva
  • 230 g alma kimagozva, feldarabolva
  • 230 g burgonya megtisztítva, feldarabolva
  • 70 g vöröshagyma tisztítva, feldarabolva
  • 20 g vaj
  • 2 ek. (30 ml) olívaolaj
  • kurkuma, szemes bors, chili
  • 1000 ml víz
  • 100 g petrezselyem zöldje
  • 50 ml 10%-os főzőtejszín

Petrezselyem krémleves; www.foodandwine.huPetrezselyem krémleves; www.foodandwine.huElkészítése: edénybe tesszük az olíva olajat, vajat, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, kurkumával, szemes borssal, chilivel ízlés szerint fűszerezzük, majd víz hozzáadása nélkül, időnként megkeverve, 20 percig pároljuk, főzzük. Ha megpárolódott, hozzáadjuk a vizet és a zöldségeket készre főzzük, majd levesszük a tűzről és a turmixolás előtt hűlni hagyjuk. Ha 60-65 C°-ra hűlt turmixoljuk össze a zöldségeket, s tegyük hozzá a tejszínt és a petrezselyemzöldjét is. (A levest szitán átszűrve homogénebbé tehetjük, de ezt most kihagytam.) A levest petrezselyemzölddel díszíthetjük,  olívaolajjal ízesíthetjük. Croutont is adhatunk hozzá.

Petrezselyem krémleves; www.foodandwine.hu

Csíki Sándor♣

MEDVEHEGYMA KRÉMLEVES
SPÁRGA KRÉMLEVES
SPÁRGA KRÉMLEVES – másként
ZELLERKRÉMLEVES
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES és füge quenelle

A CSÓKASZŐLŐ

és még sok más érdekes írás…