A PETREZSELYEM krémleves terjedőben van. Joggal megérdemli, hogy gyakrabban szerepeljen az asztalon. Én most készítettem először, a saját kútfőmből készítve, s igazán kiváló lett. Persze csak petrezselyem kedvelőknek javallott, bár lehet, hogy valaki éppen a krémlevest kóstolva kedveli meg ezt a 70′-es évektől új reneszánszát élő növényt.
Petrezselyem krémleves (recept)
- Hozzávalók:
- 230 g fehérrépa tisztítva, darabolva
- 230 g alma kimagozva, feldarabolva
- 230 g burgonya megtisztítva, feldarabolva
- 70 g vöröshagyma tisztítva, feldarabolva
- 20 g vaj
- 2 ek. (30 ml) olívaolaj
- kurkuma, szemes bors, chili
- 1000 ml víz
- 100 g petrezselyem zöldje
- 50 ml 10%-os főzőtejszín
Elkészítése: edénybe tesszük az olíva olajat, vajat, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, kurkumával, szemes borssal, chilivel ízlés szerint fűszerezzük, majd víz hozzáadása nélkül, időnként megkeverve, 20 percig pároljuk, főzzük. Ha megpárolódott, hozzáadjuk a vizet és a zöldségeket készre főzzük, majd levesszük a tűzről és a turmixolás előtt hűlni hagyjuk. Ha 60-65 C°-ra hűlt turmixoljuk össze a zöldségeket, s tegyük hozzá a tejszínt és a petrezselyemzöldjét is. (A levest szitán átszűrve homogénebbé tehetjük, de ezt most kihagytam.) A levest petrezselyemzölddel díszíthetjük, olívaolajjal ízesíthetjük. Croutont is adhatunk hozzá.
Csíki Sándor♣
MEDVEHEGYMA KRÉMLEVES
SPÁRGA KRÉMLEVES
SPÁRGA KRÉMLEVES – másként
ZELLERKRÉMLEVES
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES és füge quenelle
és még sok más érdekes írás…
Ez se rossz! Petrezselyem krémlevest még nem ettem, de nem lehet rossz.
Igazán jó ötlet. Erdélyben ettem hasonlót.Természetesn kurkuma, chili, tejszín nélkül.
Üdv Bogsán Gyula! Nem sóskalevest, papsalátalevest ettél véletlenül vagy labodalevest?
Egyszer a főnököm sárgarépazöldből készitett levest.Nagyon jó lett.
Természetesen lehetséges az is, mivel a román nyelvet nem ismerem, a készítő viszont csak ezen a nyelven beszélt…
Én is készítem, bár kicsit másképp.
A krémlevest a petrezselyem gyökeréből vajon dinsztelem kevés gyömbérrel és póréhagymával, majd teljes tejjel felengedem. Fleur de Sel (ha nem flancolunk, jó a tengeri durva só is) kerül bele, és pici friss zöld bors, majd mixelés.
Tálaláskor egy evőkanál tejszínnel habosítom, majd a leveléből készült petrezselyem-szőlőmagolaj-citromhéj emulzió kerül rá.
De hogy ne legyen ennyire egyszerű, a zöld emulzióban gyakran konfitálok levesbetétnek garnélafarkat, békacombot, vagy harcsa hasaalját.
Leveses kalapban nagyon dekoratív.
Sanyi!
Szerettem volna találkozni Veled a könyvbemutatón, de a diákjaim szomjazzák a tudást, így sajnos nem mehetek. 🙂
Ez igazán jól hangzik. 🙂 Sajnálom, hogy nem jössz.