Baszk táncosok; Forrás: commerce.idaho.govBASZKFÖLD újra és újra meglep, s új tanulságokkal szolgál. Akad egy régió Észak – Spanyolországban egy titokzatos eredetű, s nyelvű néppel, akiknél a gesztenye neve gesztenye, akárcsak nálunk, s akik világhíres szakácsok sorát képesek felmutatni. S mindezt a felvállalt hagyományok talaján állva.

A gasztronómia sok dicsőséget hozott, s számtalan turistát vonzott San Sebastianba, s környékére. A konferencia turizmusról nem is szólva. A tavaly novemberben tartott XI. Nemzetközi Gasztronómiai Konferenciára is elment mindenki, aki számított.

Talán nem véletlen, hogy a baszkok „Gasztronómiai Egyetemet” Kulináris Központot (Basque Culinary Center) építenek, s nem is akármilyet. A leendő oktatók között Ferrán Adriától, Heston Blumenthalon át a baszk séfekig bezárólag ott lesz mindenki, aki ma a molekuláris főzésben (progresszív konyhában, stb.) nevet szerzett magának.

Érdemes az épülettel ismerkedni, mivel előbb-utóbb bizonyára magyar diákja is lesz az intézménynek. Ez a rövid post a Baszk Kulináris Központról ad hírt.

Basque Culinary Center from 24studio on Vimeo.

Csíki Sándor♣