Balaton, www.foodandwine.huAZ ELMÚLT HÉT télies időjárását megelőzően, Zaza javaslatára a balatonfüredi Bazsalikom Étteremben ebédeltünk. Szezon előtt (hát még szezon közepén), ugyan milyen is lehet egy balatonifüredi étterem? – tolakodtak elő bennem a megszokott kételyek. Aztán a déli parti Kistücsökre gondolva igyekeztem is ezeket azon nyomban elhessegetni, s tiszta és előítélet mentes elmével betérni az étterembe. Igazán nem tettem rosszul, ráadásul a pincér ossobucot ajánlott.

Ossobuco alla milanese

Az ossobuco, mint azt a Kárpát-medencében ma már minden gyerek tudja, a lyukas csontról kapta a nevét. Milánó étele (alla milanese), amelyet az Alpok borjújából készítenek, s amely a délről és nyugatról, Szicíliából és Andalúziából érkezett arab hatású  sáfrányos rizottóval (risotto alla milanese) társul. Ma már így illik tálalni, s – nagyon helyesen – a Bazsalikomban is így ajánlották.

ossobuco; www.foodandwine.hu

  • A pincér a biztonság kedvéért azért megkérdezte, hogy mivel szeretném az ossobucot enni, hogy ha mégsem risottoval, ahogy kínálják, akkor legyen módom változtatni. Láthatólag megnyugodott, amikor mégsem a hasábburgonyát jelöltem meg köretként.

Az ossobuco íze igazán kiváló volt, a hús szépségesen omlós, szaftos, vagyis összességében tényleg elégedett voltam vele. Ha occobucológiai szempontból is elemezném, akkor megjegyezném, hogy némi gremolata csak előnyére vált volna az ételnek, s méginkább autentikussá tette volna, azonban ez utólagos elmélkedésem az ételről, mert akkor ott, egyébként elégedett voltam vele.

Risotto ügyben már akadtak kritikai észrevételeim, miközben tény, hogy a Bazsalikom szakácsai egyébként tudják, hogy miképpen kell jó risottot készíteni, ahogy velük beszélgetve ez kiderült, s a hazai átlagszínvonalnál mívesebben készítették el a tányérra került „rizskását”, ám nem készültek fel rá, hogy személyemben egy risotto készítő látogatta meg az éttermet.

Bazsalikom Étterem, Balatonfüred; www.foodandwine.hu

  • A déli partnak akad már országosan ismert és becsben tartott étterme. Vajon miért nincs az északi partnak is?

Úgy hozta, hogy az étteremben megismerkedtem Szöllősi Tamással, a Bazsalikom egyik tulajdonosával (bérlőjével). Vele beszélgetve (s az ossobucot ebédelve) világossá vált, hogy van már szándék és törekvés arra, hogy  a színvonalas konyha – nem csak a szlogenek, s a szép szavak szintjén – az északi parton is megtalálja a helyét. A Bazsalikom mindenképpen ezek közé a helykereső, feltörekvő éttermek közé tartozik.

  • Érdemes lesz a Bazsalikomra figyelni! Legalábbis – írom óvatosan – addig bizonyosan, amíg ezen a helyen a jelenlegi szemléletű csapat vezeti az éttermet, s a jelenlegi tanulni vágyó, lelkes szakácsok főzik az ételeket.

Bazsalikom Étterem, balatonfüred; www.foodandwine.hu

Csíki Sándor♣

Duna, Tisza, Balaton halászléje
Villa Tolnay
A „Tihanyi Halászlé Király”
Lecsengés – a Somlai lényege
Balatoni bazaltvidék
Isten ittfelejtett kalapja

Bollito misto