EZ EGY KELETI, leginkább dél-indiai (keralai) fűszerezési stílusban ízesített risotto, ahogy persze (észak) Itáliában soha nem készítik. Ha elegánsan akarnám nevezni, akkor ez egy indiai-kínai-olasz fúziós étel. Ennél egyszerűbb meghatározással egy fűszeres, húsos rizsétel. A wok mindig alkalmat kínál a kreativitás kiélésére…
RISOTTO – darálthússal, wokban (Recept)
- Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 200 g olasz risotto rizs (arborio)
- 2 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál (60 ml) olívaolaj (mogyoróolaj)
- 30 g vaj
- 200 ml száraz fehérbor
- Húsleves a risottohoz
- 100 g gomba
- Só, egész feketebors, barna mustármag, őrölt koriander, kurkuma, római kömény, kömény, chili, csillagánizs.
- A végső fűszerezéshez majoránna, bazsalikom, rozmaring
Elkészítése: a wokban 3 evőkanálnyi olajat hevítünk és a forró olajhoz ízlés szerinti mennyiségben, de bátran adagoljunk a fűszereket, az egész feketeborsot, az őrölt koriandert, a kurkumát, a római köményt, a köményt, a chilit, és egy–két darab csillagánizst. A forró olajban 2-3 percig pirítsuk a fűszereket, majd adjunk hozzá két fej megtisztított nem túl apróra vágott vöröshagymát és gyakori kevergetéssel dinszteljük. Ha már üveges, keverjük hozzá s darált marhahúst, sózzuk meg és süssük/pároljuk a húst. Ha a színe alapján ítélve a hús már elkészült, szedjük ki a wokból, és egy tányérban tegyük félre.
Tegyük a wokba a vajat, és a maradék egy kanál olíva olajat, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a risotto rizst és állandó kevergetéssel pirítsuk meg, amíg üvegszerű nem lesz. Apránként adagolva adjuk hozzá a fehérbort, megvárva, hogy a rizs magába ihassa. Ha a bor elfogyott húsleves (vagy zöldség alaplé) adagolásával, a risotto készítés szabályai szerint készítsük el a rizst. Amikor a rizs már félig elkészült, adhatunk hozzá gombát is, majd így folytatjuk a főzést. Amikor a rizs elkészült keverjük hozzá a félretett darálthúst és majoranna, bazsalikom, rozmaring keverékével ízlés szerint fűszerezzünk. Ha kell, sózzuk meg és adjunk hozzá friss chilit.
Az étel megérdemli a kisebb adagban, szebb tányérban történő tálalást, s némi zöld sem ártana hozzá. Chilivel, de más fűszerekkel, rozmaring ággal, bazsalikom levelekkel is díszíthető. Könnyű fehérborral fogyasszuk, de egy fröccs sem megvetendő hozzá.
Csíki Sándor♣
PÉCS 2010 – évadnyitó
CURRY a 20. század elején
SPANYOL PROGRESSZÍV KONYHA
SZECSUÁN és Tokaj
„TYUKMONY SÜLTNYI IDŐ”
És még sok más érdelkes írás…
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!