EZT A RECEPTET a Délmagyarország olvasói számára kreáltam, s nemrég jelent meg a Gasztro Magazinban. Szezonális, téli zöldségekből, zellerből, hagymából, almából, véreshurka betéttel készül. A zeller és a savanykásabb alma a méz édességével és a fűszerekkel egészen kiváló ízekkel kápráztat el. Mindehhez a véreshurka igazi meglepetés, amit a chips-szerű zellerkockák textúrája ellenpontoz. Új, egyszerű, mégis meglepő fogás.
Zellerkrémleves – almával, véreshurkával (Recept)
- Hozzávalók:
- 900 g zellergumó
- 450 g zöld alma (Golden delicious, vagy más hasonló)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 50 g vaj
- 2 evőkanál (30 ml) olívaolaj
- 2 evőkanál (30 ml) erdei méz
- 2 evőkanál (30 ml) pálinka
- 1000 ml húsleves (zöldségalaplé)
- 200 ml 20%-os főzőtejszín
- Só, frissen őrölt fekete bors, rozmaring, bazsalikom, majoránna.
- Olívaolaj a leves díszítéséhez, ízesítésére.
- A levesbetéthez:
- véreshurka (készen vásárolt)
- zellerkockák.
Elkészítése: lábosba tesszük a vajat és az olajat, majd hozzáadjuk a nagy darabokra vágott tisztított vöröshagymát, zellergumót és almát. Rácsorgatjuk a mézet, fekete borsot őrölünk rá és állandó kevergetéssel folyadék hozzáadása nélkül pároljuk a zöldségeket. 5 perc elteltével a pálinkát is hozzáöntjük, majd gyakori kevergetéssel fedő alatt pároljuk a zöldségeket újabb 5 percig. Felöntjük a húslevessel (vagy zöldséglevessel) és a zellert készre főzzük (az alma előbb megpuhul). Ha a leves megfőtt félretesszük és hűlni hagyjuk. Ha már 60 °C alá hűlt botmixerrel pépesre aprítjuk a zöldségeket (esetleg szűrőn át is szűrhetjük), majd habverővel hozzákeverjük a főzőtejszínt. Szükség szerint sóval, valamint rozmaringgal, bazsalikommal és majorannával, őrölt feketeborssal fűszerezzük és a levest néhány percig állni hagyjuk, hogy a szárított (friss) fűszerekből az aromák a levesbe oldódhassanak.
Zellerkockák: serpenyőben apró kockákra vágott zellert pirítunk vaj és olívaolaj keverékében, amíg a zeller aranybarna nem lesz. Kivesszük a serpenyőből, külön tálba szedjük, sózzuk, borsozzuk, tálalásig félretesszük,.
Véreshurka: közben vastagabb karikákat vágunk a véreshurkából és serpenyőben minden oldalról megpirítjuk.
Tálalás: tálaláskor 1-2 teáskanálnyi zellerkockát tesszük a tányér aljára, majd rámerjük a levest, és a levesbe állítjuk a véreshurkát. A kitálalt levest (szarvasgombás) olívaolajjal díszítjük, ízesíthetjük.
Csíki Sándor♣
SPÁRGA KRÉMLEVES
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
ZÖLD TEA LEVES
GÖRÖGDINNYE GAZPACHO
ROZMARINGOS BURGONYALEVES
És még sok más érdekes írás…
Én eddig krumplival sűrítettem, de az alma is jó lehet.
Üdvözöllek! Feltettem ezt a receptedet a Leves lap.hu Krémlevesek dobozba. István
Köszönöm! 🙂
A leves jónak tünik véreshurka nélkül.Üdv.