Siwa oázis, Egyiptom; Forrás: oasisorganics-siwa.comA TOP 10 legérdekesebb étel első helyezettjének a Reuters a Siwa oázis datolyáját tartja, amiben Nagy Sándor története is szerepet játszhat. Kr. előtt 332 végén történt, hogy Egyiptom megadta magát Nagy Sándornak, aki először Memphisbe ment, majd a tengerpartra, ahol megalapította Alexandriát.

Egyiptom, Siwa, Ámon templomának romjai, Forrás: www.minamar.comEzután, Kr.e. 331-ben, eljut a Líbiai sivatag híres oázisába, Siwába, hogy az oázis híres jósától, Ámon papjától jóslatot kérjen. A siwai oázis jósdája az akkor ismert világ hat legismertebb jósdájának egyike, s már csak ezért sem véletlen, hogy az oázisig tartó hosszú és tikkasztó utat vállalta. Ámon papjai megerősítik Nagy Sándort abban, hogy ő Ámon fia. Mivel a görögök Ámont Zeusszal azonosították, így ez azt is jelentette, hogy a Siwa oázisban Nagy Sándor megerősítést kapott arra, hogy ő a legfőbb görög isten, Zeusz gyermeke. A papok a minden ember feletti uralmat is megígérték.

Siwa oázis datolyája; Forrás: siwaoasis.co.uk

Tizenhárom berber törzs él az oázisban és egy beduin törzs az oázis határán túli faluban. A Siwa oázisban legkevesebb 300.000 datolyapálma és 80.000 olajfa van.  A datolya különösen jó minőségűnek számít, ezért is került a sor elejére.

Csíki Sándor♣