Mohóság, Forrás:  thomasfuchs.comOLVASOM A MAGYAR Turizmus ZRt. Torkos csütörtöki akció leírását, amiben a tudásra szomjúhozó éhes nemzet épülésére még azt is megvilágítják, hogy „Mi is a Torkos csütörtök?”. Ez egy olyan ritka történelmi pillanat, amikor tisztán megragadható egy téves információhalmaz útra indításának helye, ideje, szerzője. A hülyeség terjesztője ebben az esetben

nem más, mint a Magyar Turizmus ZRt., amely így ír külön ennek az eseménynek szentelt oldalán:

akció leírása

2010-ben, a Torkos Csütörtök napján, azaz február 18-án a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50%-os kedvezményt biztosítanak.

De mi is a Torkos Csütörtök?

A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang. Ez a Húsvétot megelőző, Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a Farsang elejét jelző „regélő hétfő” vagy a „farsang farkát” jelölő három jeles nap, a Húshagyó Kedd, a Hamvazó Szerda és a Torkos Csütörtök. (stb.)

Nos, gondolom mindenki rájött már, hogy a pirossal jelölt szövegrésszel van a gondom. A „farsang farka” ugyanis nem más, mint a vízkereszttől (január 6.) hamvazó szerdáig tartó farsangi időszak legvége, a vasárnaptól keddig tartó utolsó három nap, vagyis:

  • farsangvasárnap
  • farsanghétfő
  • húshagyó kedd.

Hamvazószerda már az első böjti nap és nem tartozik a farsanghoz, mert az előző napon, húshagyó kedden a farsang már véget ért. Ahogy hamvazó szerda nem része a farsangnak, úgy persze a következő nap, torkos csütörtök sem az.

Brughel

  • A negyvennapos böjt megértésében kétségtelenül zavaró lehet, hogy alighogy a böjt elkezdődött, többfelé nyomban kibúvó is kerekedett alóla, aminek a neve torkos-, zabáló-, vagy tobzódócsütörtök volt. További zavarokat okoz, hogy a farsangvasárnapot megelőző csütörtök is többfelé már a nagy farsangvégi vigasságok kezdete volt, hasonló tartalmú (kövér, zabáló, torkos, zsíros, stb.) nevekkel, mint éppen hamvazószerda utáni csütörtök. Ez okozhat ugyan zavarokat a Torkos csütörtöknél, ám a „farsang farka” mindig is egyértelműen a vasárnaptól keddig tartó három nap volt, vagyis a magyar Turizmus ZRt. hamis ismeretet terjeszt a honlapján, amit az iménti látogatásomkor is közel hatszázan olvastak.

A fent idézett sorokat, beleszámítva az akció leírását szóról-szóra átvevő többszáz(!) internetes oldalt legkevesebb tízezrek olvassák el most, s később is, amikor farsang témában szörföznek, ami erről az oldalról nézve cseppet sem biztató.

  • A fenti pirossal jelölt „ismeretek” a Magyar Turizmus ZRt. hatékony közreműködésével  már irányíthatatlanul szétfröccsentek mindenfelé! Reménykedjünk, hogy nem szaporodnak, s nem sokan jegyzik meg, ahogy abban is csak reménykedhetünk, hogy a jövőben legalább a Magyar Turizmus ZRt. nem terjeszt hülyeséget.

Csíki Sándor♣

FARSANG – az élet olyan, mint a fánk
HÚSVÉT – ősi szimbólumok a konyhában
A HAL – karácsony
PICARONES – fánk farsangra

A SOKMELLŰ NŐ