A VALENTIN NAPI (Bálint napi) vigasságok a messzi múltban eredeznek. Február közepe táján szerte a világon akadnak ünnepségek. Ilyen a pre-roman időkből eredő Lupercalia ünnep is, amit Valentin nap kapcsán egy gasztro blogban már csak azért is érdemes megemlíteni, mert a kolbászhoz is akad köze.


VALENTIN NAP – és a betiltott kolbász

Valentin nap ürügyén idén egy céklaszívecskés könnyű, finom salátát és egy hasonlóképpen ízletes, izgalmas málnás sült camembert sajtot ajánlottam. Tavaly crostini és egy kiváló desszert szerepelt  a kínálatomban. Csupa nőiesen könnyű étel, miközben történetileg hitelesen ide tartozhatna a sültkolbász is. Valentin nevű szentből, ahogy a mártíromságot vállaló más férfiúkból, hasonlóképpen szüzekből, s kevésbé szüzekből, akad bizony szép számmal, ám ők sajnos nem élvezhették a sültkolbászt.

Az őskereszténység korából való és a megkülönböztetést szemléletesen érzékeltető példa a kolbász evés tilalma. Nero császár (37–68) korában a kolbász az igen régi, még a pre-roman korból eredeztetett pásztor ünneppel, a február 15-én tartott Lupercalia fesztivállal kapcsolódik össze. Ebben az időben a kolbász a gazdagok körében különösen kedvelt. A Nero korában élt Petronius (? – 66) Satyricon című művében így ír a kolbász kifinomult grillezéséről:

„Egy ezüstrostély felett sült kolbász sercegett, a rostély alá pedig szíriai szilvát raktak gránátalma magjával vegyítve.”

Camellia, Forrás: mooseyscountrygarden.comA pogány Lupercalia fesztivál iránti ellenszenv volt az oka, hogy az őskeresztény egyház a kolbászevést törvényen kívül helyezte, s súlyos következményekkel járó bűnnek nyilvánította. A kolbásznak később  a keresztény vallást már törvényessé tevő Nagy Konstantin császárral (272 – 337) sem volt több szerencséje, mert a császár a keresztény egyházat követve szintén megtiltotta a kolbász fogyasztását.

Hogy mi ebből a tanulság? Tulajdonképpen semmi, legfeljebb az, hogy aki Valentin napon kolbászt fogyaszt, az gondolhatja úgy is, hogy a távoli pogány Lupercalia ünneppel létesített kulturális kapcsolatot.

Egy meghitt esti vacsorához azonban sokkal inkább ajánlom a salátámat, vagy a chilis, málnás sült camembert sajtot. Természetesen gyöngyöző pezsgővel, gyertyafénnyel, és virággal.

  • A következő videó bemutatja, hogy Amerikában éppen miféle szuper virágcsokrokat,  desszerteket mennyiért is vásárolhatunk az idén Valentin napra.

Csíki Sándor♣