A CAMEMBERT sajtnál jóval magasabb zsírtartalmú brie sajt elterjedtebb, ha már sütésről van szó, azonban most mégis camembert sajttal készül ez az érdekes és egyszerű étel, ami lehet meleg előétel is, de lehet akár desszert is, vagy egy könnyű vacsora főfogása, s Valentin Napra ünnepi étel, amivel kedvesünket meglephetjük. (A virágról és pezsgőről se feledkezzünk el!)
Valentin Napi sült camembert sajt (recept)
- Hozzávalók:
- 1 db kerek Camembert (vagy Brie) sajt
- 1 db előrecsomagolt leveles tészta
- 500 g gurulós málna (mélyhűtött is jó)
- 2 ek. málnadzsem
- 1 ek. citromlé
- 1 db chili
- 1 tojás
- frissen őrölt feketebors (ízlés szerint rozmaring, kakukkfű)
Elkészítése: A málnát, a sajtot és a tésztát az elkészítése előtt legalább egy órával már vegyük ki a hűtőből. A sütőpapírral együtt feltekert kész leveles tésztát tekerjük ki. A camembert (Brie) sajtot vágjuk félbe és az egyik félre halmozzuk a következők szerint elkészített málnát.
A málna elkészítése: a gurulós málnához adjunk 2 ek. málnadzsemet, 1 ek. citromlevet, ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott chilit, frissen őrölt fekete borsot (kakukkfüvet, rozmaringot) és törjük pépesre.
A málnás camembert sajtra helyezzük rá a sajt másik felét, majd a sajtot tegyük a leveles tésztára és a tésztát visszahajtva alaposan burkoljuk be a sajtot és a tésztavégeket jól nyomkodjuk le, hajtsuk vissza úgy, hogy szép és formás maradjon. A tésztát kenjük meg kevés vízzel együtt felvert tojással és díszítsük a leeső tésztából kivágott szívecskékkel. A szívecskéket is kenjük meg tojással.
Előmelegített sütőben 190°C (légkeveréssel 170°C) hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. A maradék málnaöntettel tálaljuk. A száraz pezsgő méltó partnere ennek a fogásnak, azonban a rosé is javasolható, vagy egy furmint. Ha pedig ásványvíz van az asztalon, akkor az enyhén szénsavas illik leginkább ehhez az ételhez.
Csíki Sándor♣
- VALENTIN NAPI CROSTINI PEZSGŐVEL
- VALENTIN NAPI SALÁTA
- VALENTIN NAPI DESSZERT
- LOVE IS IN THE AIR
Elmesélem Mme Dineur-nak. Micsoda véletlen a neve magyarul…
bámulatos és csodálatos
valaki próbálta? vélemény??
felicitari,sunt deosebite
Helmut!
Érdekel a recept?
Ha igen, főzz te is Nagybányán, Romániában, s küldjél fotót! 🙂
Üdvözlettel:
Csíki Sándor
ófi: én nemrégen készítettem, s nagyon jól sikerült, a lányomnak is ízlett. 🙂