Valentin napi saláta, www.foodandwine.huEGY KÖNNYŰ, SZÉP, egészséges, finom, friss saláta akár egy Valentin napi meghitt esti vacsora fogása is lehet. Nem telít el, zamatokban gazdag és jól esik hozzá a jégbe hűtött pezsgő. Gyertyafényről se feledkezzünk el, s persze a jófajta behűtött pezsgő, de legalább egy dús ásványvíz mellett a terítés, az apró Valentin napi díszítések, a tálalás is ünnepi kell, hogy legyen, amiben némi túlzóan rózsaszínes, pirosas, habos Valentin napi stílus is megengedhetővé válik. A virágcsokor ugyancsak eleme az ilyen asztalnak.

VALENTIN NAPI SALÁTA (saját recept)

Hozzávalók:

  • 100 g friss, zsenge madársaláta
  • 250 g barna csiperkegomba (vagy más kedvelt gomba)
  • 80 g fekete erdei sonka (vagy más jó minőségű sonka)
  • 100 g fonott kalács
  • 1 citrom
  • Majonéz
  • Olíva olaj (napraforgó olaj)
  • Só, frissen őrölt feketebors
  • Cékla szelet a dekorációhoz

Az öntethez:

  • 6 ek. (90 ml) extra szűz olíva olaj (vagy más jó minőségű olaj)
  • 1 ek. (15 ml) Sherry ecet (fehér borecet)
  • 1 ek. (15 ml) frissen facsart citromlé
  • 2 ek. (30 ml) kész majonéz

Valentin napi saláta; www.foodandwine.huValentin napi saláta; www.foodandwine.huValentin napi saláta; www.foodandwine.huElkészítése: Serpenyőbe tegyünk 1 evőkanál olíva olajat és a hosszában felvágott fekete erdei sonkaszeleteket pirítsuk ropogósra. Ha elkészült a sonkát szedjük ki a serpenyőből, tegyük külön, és a visszamaradt felhevített zsiradékban pirítsuk meg az apró gombák kalapját, tönkjét. (Ha nagyobb méretű gombánk van, vágjuk hosszában ketté, és úgy pirítsuk meg.) Ha a gomba aranybarnára sült, ízlés szerint őröljünk rá feketeborsot, majd vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre. A serpenyőbe tegyünk 1 evőkanál olajat és tegyük bele 2 centiméteresre vágott fonott kalács kockákat és pirítsuk aranybarnára. (A pirításhoz szükség szerint öntsünk a serpenyőbe még olajat.)

Az öntet elkészítése: habverővel alaposan keverjük össze a hozzávalókat.

Valentin napi szív elkészítése: a céklából vágjunk 0,5 cm vastag szeletet és szív alakú formával vágjuk ki belőle a Valentin napi szív dekorációt. (A cékla nyersen is fogyasztható, de jól megmosva, héjában meg is főzhetjük.)

Valentin Napi saláta; www.foodandwine.hu

A saláta összeállítása: a madársalátára helyezzük a meleg, enyhén borsos sült gombát, a sós, ropogós fekete erdei sonkát, és a felhasználás előtt szarvasgombás olíva olajjal meghintett illatos, ropogós, édeskés pirított fonott kalács kockákat. (A kalácskockáka olíva olajjal is meghinthetjük, de ez a lépés el is maradhat.)

Ha a saláta összetevői már a tányérban vannak, egy kiskanál segítségével a salátára csorgatjuk az öntetet. A tányér szélén elhelyezzük a piros céklaszíveket, s már kész is a Valentin napi saláta.

  • Ital: A Valentin napi salátához száraz fehér pezsgőt javasolok. A pezsgő buborékjai a ropogós hozzávalókkal különleges élményt varázsolnak a szájpadlásunkra. Ha valaki nem fogyaszt alkoholt, a szénsavban dús ásványvíz a legjobb választás ehhez a salátához.

Valentin napi saláta; www.foodandwine.hu

  • Úgy látszik a Los Angeles Times is olvassa a blogomat. 🙂 A fenti céklaszívecskés Valentin Napi saláta receptem után egy nappal a Los Angeles Times is megjelentette céklaszivecskés salátáját Valentin Napra, amit itt nézhetsz meg.

Csíki Sándor♣

VALENTIN NAPI CROSTINI PEZSGŐVEL

VALENTIN NAPI DESSZERT

VALENTIN NAPI SÜLT CAMEMBERT

LOVE IS IN THE AIR

és még sok más írás…