Pécs város címere a 18. században; Forrás:  mek.niif.huKülönleges, ínycsiklandó rendezvénysorozat indul Pécs 2010 Gasztroélmény Programsorozat címmel. A program minden társadalmi réteg minden korcsoportját be kívánja vonni a gasztronómia színes, élvezetes és változatos világába – teszi közzé a Pécs 2010 sajtóiroda. A szervezők célja az egészséges táplálkozást szem előtt tartva, a város gasztronómiai értékeinek megőrzése, újrafelfedezése, a régi magyar konyha elfeledett hagyományainak feltérképezése, színes, fiatalos programok

kialakítása, amely Pécs és a régió gasztronómia értékeit eljuttatja széles társadalmi rétegekhez, és sok nemzethez. A sorozat évadnyitó gálaestje január 29-én lesz az Expo Centerben.”

A konzorciumban megvalósuló Gasztroélmény Programsorozat célja az, hogy nemtől, nemzetiségtől, állampolgárságtól függetlenül minden társadalmi réteg, minden korcsoportját bevonja a gasztronómia színes, élvezetes és változatos világába. Ennek eredményeképpen a 2010-es évben létrejövő rendezvények szervesen kapcsolódnak a „Határtalan Város” című pécsi, Európa Kulturális Program pályázat elképzeléseihez.

Az egészséges táplálkozást szem előtt tartva törekvéseink között szerepel olyan tarka és fiatalos programok kialakítása, amelynek során a pécsi gasztronómiai értékek megőrzése, újrafelfedezése, a régi magyar konyha elfeledett hagyományainak feltérképezése kiemelt szerepet játszik.

Mindennek keretében fontosnak ítéljük, hogy a gasztronómiai élmények mellé kulturális és oktatási tevékenységeket rendeljünk, és ezzel elősegítsük a régió társadalmi kapcsolatainak felpezsdítését, a bor fogyasztási kultúra hagyományainak megőrzését, valamint a multikulturális városunk előnyeit  kihasználva közös erővel együtt elérjük azt, hogy hosszú évek munkája után Pécs a gasztronómia „fellegvárává” is váljon.

(A vacsoráról írt beszámolóm itt található.)