The Eagle of the Ninth, Channing Tatum és Donald Sutherland a velencei tó melletti forgatásonA THE EAGLE OF THE NINTH című tavaly forgatott és az idén mozikba kerülő filmről december végén, január első napjaiban elkezdtek megjelenni az első hivatalos fotók, többek között a film főszereplői,  Channing Tatum (a képen), vagy Jamie Bell honlapján is. A filmet az Oscar-díjas Kevin McDonald rendezte, de a gasztroblogomba a film mégsem a McDonald név miatt került, hanem azért mert ebben az angol filmben sok kiváló ember között, akiket megismerhettem, nekem is akadt feladatom.

A lencse a Római Birodalomban is kedvelt étel volt. A filmben megörökített korban, Kr.u. 140-ben lencsét éppúgy fogyasztottak, ahogy ma is. A lencse szalonnával, lencse gesztenyével, lencse póréhagymával, lencse árpával, lencse főtt hússal, stb. kedvelt ételek voltak. A lencsét társadalmi hovatartozástól függetlenül, szerte a Birodalomban főzték és fogyasztották. A film egyik étkezési jelenetében gesztenyés lencse is van az asztalon.

Channing Tatum - The Eagle of the Ninth

A II. századnál később élt Apícius a következőképpen írja le a gesztenyés lencse (Lenticulam de Castaneis) elkészítését (De re coquinaria V, 2,2):

LENTICULAM DE CASTANEIS. Accipies caccabum novum, et castaneas purgatas diligenter mittis. Adicies aquam et nitrum modice, facies ut coquatur. Cum coquitur, mittis in mortario piper, cuminum, semen coriandri, mentam, rutam, laseris radicem, puleium, fricabis. suffundis acetum, mel, liquamen, aceto temperabis, et super castaneas coctas refundis. adicies oleum, facies ut ferveat. cum bene ferbuerit, tudiclabis [ut in mortario teres]. gustas, si quid deest, addes. cum in boletar miseris, addes oleum viridem.

A latin nyelvű recept leírja a gesztenye főzését, elkészítését, de nem szól a lencséről, ami bizony hiányossága, bár a nagyobb részletezés a kor receptjeire és még hosszú időkig a recepetkre nem volt jellemző.

Eagle of the Ninth movie

Gesztenyés lencse (Apicius)

  • Végy egy új edényt és tedd bele a gondosan megtisztított gesztenyét. Adj hozzá vizet, egy kevés szódát, s tedd a tűzre főni. Ennek elvégzése után mozsárban törj össze feketeborsot, köményt, koriander magot, mentát, rutát, laseris gyökeret, csombormentát ecettel megnevesítve, mézet, és liquament, adj hozzá ecetet az ízesítéshez, és öntsd a főtt gesztenyére. Önts hozzá olajat és hagyd főni. Ha elkészült, mozsárban törd össze. Kóstold meg, hogy lássad, hiányzik-e valami, s ha igen, tedd bele. Végezetül adj hozzá zöld olajat.

Bár a lencséről Apícius ebben a receptben nem szól,  ám a könyvében ezt a receptet megelőző lencsés ételnél sós vízben főtt lencsét ír le, ezért joggal gondolható, hogy itt is sós vízben főtt lencséhez kerül a fűszeres, olajos gesztenyemassza, ami egyszersmind be is sűríti a főzeléket.

Római kori konyhabelső 8Roman kitchen); www.foodandwine.hu

A The Eagle of The Ninth című filmben a gesztenyés lencsének nem az előbbi változata, hanem egy napjainkra szabott formája szerepelt. Ebben – ahogy az ókorban ugyancsak rendszeres volt –  a főtt gesztenyét egészben hagyva kevertem a lencséből hagymával, póréhagymával, fűszeresen, olíva olajjal készített főzelékbe.

Igaza volt a rómaiaknak, a gesztenye kiválóan harmonizál a lencsével. Ez a fajta lencse a vegetariánus, s mindemelllett nagyon szimpatikus Donald Sutherlandnek is tetszett.

Csíki Sándor♣

RÓMAI KENYÉR

APICIUS LIBÁJA az ókorból

LENCSELEVES másként

LENCSEFŐZELÉK másként

FARSANG

és még sok más írás…