Beigli, www.foodandwine.huPATAKI JÁNOS jeles címekkel, rangokkal bír. Ő a Cukrászok, Csokoládé és Fagylaltkészítők Világ- szövetségének az elnöke, a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének örökös elnöke. s a legfontosabb, hogy cukrászmester is. Mindemellett jó ismerősöm, akivel karácsony előtt találkoztam. A beszélgetés úgy alakult, hogy szóba került a szilvás beigli is, amit én még nem ettem.

Igazság szerint én beiglit már régóta nem eszem, s már a történelmi múltban sem számítottam az igazi nagy beiglikedvelők közé, pedig édesanyám minden évben az éppen legjobb recept, ősi fogások, s ki tudja még mi alapján igyekezett a beiglit elkészíteni, ami – bár mindig jó volt – vagy olyan lett, amire büszke volt, vagy nem. Ha nem, akkor hangzottak el olyan mondatok, mint: „Tavaly jobban sikerült. Az idén valahogy nem olyan volt a liszt, élesztő, tej, tojás, dió, mák.” (A kívánt szó behelyettesítendő.)

Ezzel a múlttal a hátam mögött fogadtam el a nagyvonalú felajánlást, hogy az ünnep előtt menjek el Érdre, a Pataki Cukrászdába, s vigyek karácsonyi kóstolónak szilvás beiglit. Pataki János iránti tiszteletből is, de elmentem Érdre és magamhoz vettem a felajánlott beiglit, pontosabban beigliket, mert a szilvás beigli kóstolóból végül egy egész seregnyi beigli kóstolója kerekedett ki, amire igazán nem számítottam.

Beigli, www.foodandwine.hu

Úton hazafelé már azon töprengtem, hogy az összesen 2.800 g beiglivel és a hozzá ráadásként adott 860 g gyümölcskenyérrel miképpen is fogunk megbirkózni. A helyzetet meglehetősen kilátástalannak ítéltem, ezért segítségért telefonáltam Szilviának, de ő sajnos nem állt kötélnek, s elmondta, hogy az édesanyja már nagyon sokat sütött. Évánál is érdeklődtem, immár bátortalanul, ám mégis bízva emberszerető alkatában, de csak annyit sikerült elérnem, hogy egy kecsegtető flódni ajánlattal gazdagodtam. Így hát feladtam, s csendesen beletörődve vártam sorsom beteljesülését, előre látva, ahogy a libamáj, halászlé, polip, bárány, s egyéb fogások után fölém borul a beiglik fenyegető árnya.

A kóstoló

Az idei karácsony minden eddigieket felülmúló beigli választéka, s a beiglik elkészítéséhez felhasznált alapanyagok listája a következő volt:

Szilvás beigli (800 g)

  • Hozzávalók: liszt, vaj, cukor, szilva, tej, tojás, élesztő, citromhéj, só. koriander.

Mákos beigli (500 g)

  • Hozzávalók: liszt, mák (20%), tej, vaj, cukor, alma, mazsola, margarin, méz, citrom, cukrozott narancshéj, tojás, élesztő, só, vanília rúd.

Diós beigli (500 g)

  • Hozzávalók: liszt, dió (21%), tej, vaj, cukor, mazsola, margarin, méz, citrom, cukrozott narancshéj, citrom, tojás, élesztő, só. vanília rúd.

Gesztenyés beigli (500 g)

  • Hozzávalók: liszt, gesztenyemassza, zsiradék, cukor, tojás, narancshéj, élesztő.

Marcipános beigli (500 g)

  • Hozzávalók: liszt, vaj, cukor, marcipán,  tej, aszalt sárgabarack, élesztő.

Gyümölcskenyér (860 g)

  • Hozzávalók: liszt, vaj, étcsokoládé, tojás, kandírozott gyümölcs, kristálycukor, mazsola, sütőpor, vaníliás cukor.

Beigli, www.foodandwine.hu

A kóstolás eredménye

Megtörtént az, amire őszintén nem számítottam, a beiglik mindenféle külső segítség igénybevétele nélkül is rohamosan fogyni kezdtek. Kiváló állagú, éppen az ízlésem szerinti édességű beiglik ezek. Valódi dió, mák, gesztenye ízzel, marcipánnal. A gyümölcskenyér pedig gazdagon kínálta a gyümölcsöket, csokoládét, s mindezt ízléses édességgel, harmonikus teltséggel. Mit is mondhatnék szebbet a dicséretre, mint hogy a marcipános beigli fogyasztását fel kellett függeszteni, hogy kóstolóba másnak is kínálni tudjuk.

  • Az abszolút győztes ezen a karácsonyon nálunk a  marcipános beigli lett, őt megosztott második helyen a szilvás beigli és a gyümölcskenyér követte, a hagyományos diós, mákos beiglik bronzérmesek lettek. A gesztenyés beigli pedig idén a pontszerző negyedik helyen végzett.

Gratulálok a Pataki Cukrászda cukrászainak!

Csíki Sándor♣