A BOCUSE d’DOR talán a legismertebb szakácsverseny. A franciaországi (Lyon) világverseny szervezőinek elvárásait teljesítve, az ő felhatalmazásukkal, s jó szokás szerint nem csekély veszekedéssel övezve, de végül Magyarországon is megalakult a Bocuse d’Or Akadémia.

Az Akadémiák legfőbb feladata a világon mindenütt a Bocuse d’Or nemzeti selejtezőinek lebonyolítása, és felkészült versenyző állítása. Ennek a kiválasztási folyamatnak volt része a Budapesti Gazdasági Főiskolán november 14-én, szombaton megrendezett selejtező is.

Ezt az írást inkább csak egy fényképes beszámolónak szánom. Az ételekről a zsűri elmondta a versenyzőknek a tapasztalatait, tanácsait, amelyeket magam is teljesen alátámasztva láttam. Komoly dolog egy ilyen verseny és tanulni kell ezt is, mint mindent, amiben jobbak akarunk lenni az átlagnál, jobbak akarunk lenni mindenkinél. A selejtezőről továbbjutottak elött még hosszú út áll, ha a 2010. február 21-22-én megrendezésre kerülő hazai döntőn győzni akarnak, s még hosszabb, ha az európai versenyen is tisztességgel helyt kívánnak állni.

Képek a versenyről

www.foodandwine.huwww.foodandwine.huwww.foodandwine.huwww.foodandwine.huwww.foodandwine.huwww.foodandwine.huwww.foodandwine.huwww.foodandwine.huwww.foodandwine.hu20091114_44www.foodandwine.huwww.foodandwine.hu

.

A TOVÁBBJUTÓK

A Bocuse d’Or budapesti selejtezőjének 7 versenyzője és segítője közül a 2010. február 21-22-ei magyarországi döntőbe a következők jutottak: KISS GERGELY – Kurucz Attila, KIRIPOLSZKI ISTVÁN – Kántor Attila és KISS KRISZTIÁN – Koss Norbert

  • A) KIS GERGELY – Kurucz Attila Mandula Étterem, CROCUS Gere Bor Hotel, Villány (751 pont)

Kiss Gergely (balra); www.foodandwine.hu

  1. HAL: Mákkal töltött fogas zöldfűszeres túrógombóccal, zöldborsós köménnyel és narancshabbal.
  2. BORJÚ: Borjú karaj házi sonkában sütve, vargányás miriggyel, „burgonyapüré” toronnyal, parajos raviolival.

www.foodandwine.hu

www.foodandwine.hu

www.foodandwine.hu

.

  • B) Kántor Gábor – KIRIPOLSZKI ISTVÁN, KOGART Étterem és Kávézó, Budapest (752 pont)

www.foodandwine.hu

  1. HAL: Ánizsolajban konfitált fogasfilé édesköménnyel, póréhagyma habbal, paradicsom zselével, pármai sonkás-sáfrányos rizottóval és ropogós fekete olívával.
  2. BORJÚ: Borjó mirigy brik tésztába töltva füstölt paprikamártással és szardellás rókagombával, borjúkaraj szezámmagos zöld ceruzababbal.

www.foodandwine.huwww.foodandwine.hu

ww.foodandwine.hu.

  • C) KISS KRISZTIÁN – Koss Norbert, Dunapark Étterem Kávéház, Budapest (742 pont)

www.foodandwine.hu

  1. HAL: Porított kakaóvajjal és sonkamorzsával sült, homárral töltött fogas tekercs. Szeklicés párolt sütőtök, édeskömény rizskrém békacombbal. Zöldborsó royal, lime-os, korianderes paradicsom velouté.
  2. BORJÚ: Fenyőmagos kacsanyelvraguval töltött borjúgerinc. Fehér szarvasgombával rakott borjúpofa. Zelleres burgonya gratein. Gyöngyhagyma krémes zöldség tekercs. Borjú glace.

www.foodandwinewww.foodandwine.huwww.foodandwine.hu

A végső, összesítő értékelés alapján HAJDÚ ZOLTÁN Ken, Carpatia Kft. (668 pont) és MEZŐ GÁBOR , Café Erté (601 pont) is ott lesz a döntőben. További részletek az Akadémia honlapján.

www.foodandwine.hu

www.foodandwine.hu

A versenyen szépen szerepeltek  azonban a döntőben már nem lesznek ott a következő párosok: Werner Valentin – GÁL NORBERT, Aranypince, Gyönygyös; Söre Csaba – NÁNÁSI LAJOS .

www.foodandwine.hu

www.foodandwine.hu

.

A zsűri

Kalla Kálmán, (www.foodandwine.hu)Graziano Cattaneo (Krízia Étterem), Kreil Vilmos Bocus d'Or Akadémia elnök (www.foodandwine.hu)Daniel Labrosse (www.foodandwine.hu)(www.foodandwine.hu)Balról-jobbra: Kalla Kálmán, Graziano Cattaneo (Ristorante Krizia), Kreil Vilmos, Daniel Labrosse (Chez Daniel), Nemeskövi Dénes.

www.foodandwine.hu

Csíki Sándor♣

BOCUSE d’OR 2008
BOCUSE d’OR 2008 – Egy kis statisztika
BOCUSE d’OR 2009 – Norvégia győzött!

A BOCUSE d’OR döntősei – Budapest, 2010

és még sok más írás….