BAKONYI NÁNDOR (61) neves ökölvívó. 1958 és 1974 között a Honvéd versenyzője. Kimagasló eredményeket ért el, s hétszeres magyar bajnok lett. Olyan edzői voltak, mint Papp László, vagy Ádler Zsigmond. Élete a boksz, s ma már a vendéglátás is.
Kovács „Kokó” István mellett Bakonyi Nándor az a sikeres bokszoló (legalábbis azok közül, akiket szerencsém van ismerni), akinek étterme is van. Nála jártunk most egy, a Takler Pincészet (Szekszárd) boraihoz komponált borvacsorán. A vacsora menüjének összeállításában az étteremmel konzultálva Takler András is segédkezett.
Az étterem stílusa
A Gong Étterem a honlapján így jellemzi magát:
A nagypolgári, ízes magyar konyha, történelmi borvidékeink jeles képviselőinek boraiból válogatott több mint 70 fajta várja a betérőket. A borokat nagy hozzáértéssel ajánljuk, hogy az étel és a bor harmóniája mindig magas szinten legyen. Különtermünk, kiválóan alkalmas meghitt üzleti és családi étkezésekre. Csodálatos kilátással rendelkező teraszunkon, nagy élmény eltölteni egy pár órát.
Az étterem a vár oldalában a Hunyadi utcában van, így a csodálatos kilátás valóban igaz, hibátlan. Lássuk azonban, hogy Szekszárd kiváló boraihoz miféle párosítást is találtak ki ezen a borvacsorán.
Bor és étel párosítások
Rendes esetben a borvacsorák jellegzetessége, hogy nem az ételhez ajánlunk bort, ahogy az életben leginkább történik, hanem a borhoz komponálódik, válogatódik az étel. A Takler borok, s általában a szekszárdi borok harmonikusan illeszthetők ahhoz az éttermi stílushoz, amit a Gong képviselni látszik és magáról hirdet. A pinceválasztás már csak ezért is szerencsés volt.
- Rosé Cuvée Primőr, 2009 – Füstölt májpástétom, pirítós és pácolt lilahagyma
- Kadarka, 2008 – Nyírségi gombócleves
- Cabernet franc, 2007 – Hortobágyi palacsinta
- Kékfrankos Reserve, 2006 – Rózsaszín kacsamell mini sárgarépával és kukoricával, burgonya golyókkal
- Bartina Cuvée, 2006 – Érlelt marhasült pirított gombával és tócsnival
- Syrah Reserve, 2007 – Csokoládéhab forró meggyraguval, grapefruit glóriával
A roséhoz társított hideg előétel ugyan nem jelentett nagy meglepetést, ahogy fejtörést sem a szakácsnak, de nem is okozott csalódást. A májpástétom megbízható választás volt.
A nyírségi gombócleves és kadarka párosítása azonban már ellentmondásosabb, elgondolkodtatóbb, és megítélése erősen a vendég hangulatán múlhat, ezért aztán kockázatos vállalkozás a kadarka mellé nyírségi gombóclevest adni. (A szekszárdiak, s különösen Takler kadarkája már jó ideje kimagaslik a többségből, ezért aztán akár egy egy vitatott bor-étel párosítást is képes lehet felemelni.)
A Cabernet franc sztereotíp módon elkönyvelt eleganciája szokatlannak tűnhet a hortobágyi palacsintához, amihez tízből tízen megszokásból valószínűleg a kadarkát javasolták volna. Engem is beleértve. Itt azonban nem ez történt, s végül teljesen rendjén is volt ez így, bár a bor felette állt az ételnek, amely egyébként igen kiváló zamatokkal bírt.
A kacsamellhez kékfrankos került. A kékfrankos mellett döntött vélhetőleg az is, hogy a Takler Pincészet igen nagyra tartja ezt a fajtát, és a magyar borászat (egyik) legnagyobb figyelmet érdemlő fajtájaként is kezeli. A Pincészet nem csak a szavak szintjén kedveli a kékfrankost, amit a bor kiválósága is szépen bizonyított.
- (A ritmusbeli eltérés itt is érzékelhető, mert a kacsához, különösen, ha szépen sütik, s valóban roséra, akkor az én ízlésem szerint a Cabernet franc szebben illeszkedik hozzá. A kukoricát persze minden borhoz elfelejthetjük, mert legfeljebb távoli köze akad a kacsához és a borhoz, közeli semmiképpen.)
A marhasülthez és gombához jó választásnak bizonyult a Bartina cuvée. A marha ízletes volt, bár magam nem így készíteném. Összességében harmonikus ízvilág, különösebb tűz, és izgalmak nélkül.
A hazai Syrah napjaink kedvence. Esetenként kimagasló minőség, csekély mennyiség és a kettő közötti logikai összefüggést számszerűsítő magas árfekvés jellemzi a hazai piacot. A csokoládé és a meggy a Syrah mellé éppen olyan, mint filmen kutyát és kisgyereket szerepeltetni. Tudjuk, hogy kommersz, mégis bedőlünk neki és hagyjuk magunkat elcsábítani. Itt is ez történt, de nem bántuk meg.
A hely szelleme
Nos, ez az alcím éppenséggel a Gong Étterem lényegét igyekszik keretbe foglalni, merthogy Bakonyi Nándor, a címben szereplő Bajnok kedvessége, energiája, figyelmessége meghatározó ebben a többszázéves műemléképületben lévő Étteremben.
Barátok társaságában voltam ezen a vacsorán, ami meghatározta a hangulatot és kellemes fesztelenséget biztosított. Takler András visszafogott borismertetései külön színt vittek az estébe.
Csíki Sándor♣
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!