A GÖRÖGDINNYE június közepétől már szedhető, tehát tényleg elég későn jutott eszembe, hogy a görögdinnye gazpachoról írjak. Mint azt majd’mindig elmondhatjuk, ezt az ételt is sokféleképpen készítik. Adam Greensberg receptje könnyen elkészíthető, üde nyári levest ígér.
- Hozzávalók:
- ½ érett magnélküli görögdinnye húsa
- ½ közepes mérteű tisztított spanyol hagyma, apróra vágva
- ½ chili (jalapeño) kimagozva, apróra vágva (el is hagyható)
- ½ csomó korianderlevél
- 2 grillezett kaliforniai húsos, piros paprika
- ½ hámozott, aprított uborka
- 3 érett paradicsom
- 2 kanál extraszűz olívaolaj
- só
A leves elkészítéséhez a hozzávalókat – az olaj kivételével – helyezzük turmixgépbe és pürésítsük. Ha elkészült, öntsük ki a turmixgépből egy tálba, adjuk hozzá az extra szűz olívolajat és egy fakanállal gyengéden keverjük a gazpachoba. Tegyük hűtőszekrénybe, alaposan hűtsük le. Ha lehűlt, görögdinnye-, uborka- és paradicsomdarabokkal tálalhatjuk.
Tipp: az előző levesnek egy másképpen értelmezett vegán változatában a hozzávalók lényegében ugyanazok maradnak, azonban csak a görögdinnye egy részét pürésítik, a többi az egyéb hozzávalókkal, akárcsak egy salátánál, felaprítva kerül tálba. Ezekre az apróra vágott zöldségekre kerül a pürésített görögdinnye.
Tipp: a kész gazpachot őrölt fehérborssal is ízesíthetjük és a sherry ecet sem idegen tőle, de az ecet helyett citrom, vagy lime levét is használhatjuk.
Tipp: fokhagymával, gyömbérrel is ízesíthetünk és a mentalevél is illik hozzá
Tipp: Feta sajt és fekete olívabogyó is adható mellé, de az olívaolaj is legyen kézügyben.
Tipp: áfonyalével tovább ízesíthetjük a görögdinnye gazpachot és citrom, lime szeletekel is díszthetjük a levest.
Csíki Sándor♣
Üdvözöllek! Feltettem ezt a receptedet a Leves lap.hu Gyümölcslevesek dobozba. István