_++STB3403 FOOD 3 OROSZL

A ZEMPLÉNI FESZTIVÁLRA nem küldtek személyre szóló meghívót (ami helytelen), mégis jó szívvel ajánlom (ami helyes). Számomra a „Zempléni fesztivál” azért is figyelemre méltó, mert egyik oldalról a vidéket jóval kevésbé ismerem, mint szeretném, más oldalról viszont, éppen Tokaj-Hegyalja gasztronómiájáról írott cikkeim miatt,  jól  ismerem.

  • A szokásos szófűzéssel élve „Örvendetesen szaporodnak a fesztiválok” (a fesztivál szó helyére tetszés szerint helyettesíthetsz be más szavakat is). Akadnak, akik fanyalognak mindezen, de nekem tetszik. Most még, persze, ezek a „fesztiválok” igen gyakran nem többek, mint egy széles nyilvánosságnak szétkürtölt falusi esemény, ami attól lesz „fesztivál”, hogy a 21. század kommunikációs technológiái révén olcsón, nagy tömegeket lehet rá meghívni. Sebaj, ha ma még egy-egy fesztivál bugyuta, esetlen és gyakran rosszul szervezett is, száz év múlva, ha megéri, már közösségszervező és összetartó tradíció lesz az, ami ma még csak egy-két ember lelkes próbálkozása. A középkori itáliai városállamokig visszanyúló rendezvények ma már a világ csodái, pedig (esetenként, vagy jóval gyakrabban vallási mezben) azok indító mozzanatai sem sokban tértek el napjaink hasonló kezdeményezéseitől.

E rövid kitérő után sietve leszögezem, hogy az előbbi sorok megírására nem a „ZEMPLÉNI fesztivál 2009” ösztönzött. A fesztivál szervezői egyébként egész szép programot állítottak össze erre az augusztusi tíz napra (augusztus 7-16). Kívánom, hogy a fesztivál sikeres legyen!

A programokat itt találjátok.

Csíki Sándor♣