A PADLIZSÁN DZSEMES félhold a Közel-Keleten eredetileg datolyával töltött félholdként (Samboosa bi tamer) ismeretes, de datolya nem akadt, azonban az a padlizsán dzsem, amit a napokban készítettem, éppen összeért, s ideje volt megkóstolni. Így született meg a padlizsán dzsemes félhold ötlete.

Padlizsán Forrás: edupics

A Hold és annak süteményben való leképeződései, mint a félhold is, nem csupán a formáról szólnak. A gasztronómiában, a mindennapi élet tünékeny remekeiben az ezoterikus tartalmak többek között ilyen formában jelennek meg. A félhold egy arab sütemény esetén mindezeken túl lgalább még egy újabb, szakrális jelentéstartalommal is felruházódik.

Félhold

Ha mindezeken  az elméleti megjegyzéseken átrágtuk magunkat, következzen a recept, amely számomra egzotikus volt mindaddig, amíg nem gondoltam bele abba, hogy ezeket a süteményeket adott esetben egy sivatagi sátor előtt ülve, néhány lábossal felszerelkezve kell elkészíteni. Így vált számomra érthetővé a liszt+vaj és tej+cukor keverékéből összeálló tészta igazi lényege.

A padlizsán dzsemes félhold tésztája (recept)

  • Hozzávalók:
  • 390 g liszt
  • 60 ml olvasztott (sózatlan) vaj
  • 90 ml tej
  • 60 g kristálycukor
  • 60 ml olíva, vagy dió olaj (én a dió olajat ebben az esetben jobban kedvelem)
  • porcukor
  • Elkészítése: szitáljuk a lisztet egy keverőedénybe. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és kézzel alaposan dolgozzuk össze a vajat és a lisztet. Egy kisebb edénybe öntsük a tejet és a cukrot, majd állandó kevergetés mellett, a tejet melegítve oldjuk fel a cukrot. Ha feloldódott, az edényt húzzuk le a tűzhelyről és a tejet hagyjuk hűlni. Ha már kézmeleg , öntsük a tejet a liszthez. Adjuk hozzá az olajat is és dolgozzuk el a tésztát,amíg szép sima nem lesz.
  • Melegítsük elő a tűzhelyet 180°C-ra.
  • A tésztát enyhén lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk 0,5 cm vastagságra, majd 5 cm átmérőjű kör alakú szaggatóval szaggassuk ki. A körök közepére helyezzünk 1 púpozott teáskanál padlizsán dzsemet, amelynek a receptjét itt találod.
  • (Persze más dzsem is szóba kerülhet, azonban én a legillőbbnek éppen az egzotikus padlizsán dzsemet találtam.)
  • A tésztát összehajtjuk , majd ujjainkkal, vagy egy villával a szélét jól záródóan összenyomkodjuk. A félholdakat sütőpapírra helyezzük (nem kell olajjal, vagy zsírral bekenni) és 20-25 perc alatt szép halvány színűre sütjük. Hűlni hagyjuk (5 perc), majd porcukorral megszórva tálaljuk.
  • A süteményünk vanília sodóval is tálalható, amivel aztán végképp eltávolodtunk az arab gyökerektől (vagy leglábbis ezt hisszük), miközben sikerült  egy remek fúziós süteményt kreálnunk. Persze, csupán porcukorral megszórva is kiváló.

Csíki Sándor♣