Chef JOËL ANTUNES (JOËL, Atlanta, GA, USA) a Heineken sörre komponált egy remek jégkrémet. A francia származású, Amerikában élő chef – követve a sikeres elődöket és pályatársakat – maga is számos meglepő jégkrémet készített, mint amilyen a dijoni mustár jégkrém is. A sör jégkrém ebből a szempontból nem is annyira szokatlan, mivel sör jégkrémek nagy számban fordulnak elő mindenfelé. A Heineken sör egyébként a receptben bármely kedvelt könnyű magyar sörrel helyettesíthető. Igazi nyári meglepetés ez a grillételekhez.
A Heineken jégkrém receptje
- Hozzávalók:
- 8 tojás sárgája
- 1 csésze (240 ml) kristálycukor
- 1900 ml tejszín
- 5700 ml teljes tej
- 300 ml Heineken sör
- 5 szárított borókabogyó
- 1 babérlevél
- Elkészítése: keverjük össze a tojás sárgáját és a cukrot egy nagy keverőedényben. A tejet és tejszínt öntsük edénybe és állandó keverés mellett a lehető legrövidebb időn belül forraljuk fel. ha felforrt, azonnal húzzuk le a tűzről. Ezt a tejes tejszínt állandó keverés mellett, lassan adjuk a kikevert cukros tojássárgájához. A meleg keveréket (az ellenőrzéshez hőmérőt használva) melegítsük 85°C-ra. Ha a folyadék konzisztenciája az angol krémhez (crème Anglaise) lesz hasonló, fejezzük be a melegítést és a krémet helyezzük jégfürdőbe (víz+só+jég). Adjuk hozzá a sört, a borókabogyót és a babérlevelet. Az edényt fedjük le műanyag fóliával és hagyjuk, hogy a boróka és babérlevél ízei a keverékbe oldódhassanak. Az így elkészített keveréket szűrjük le, majd fagylaltgépben, a gyártó utasításai szerint elkészíthetjük belőle a Heineken jégkrémünket.
Csíki Sándor♣
1900 ml tejszín
5700 ml teljes tej
Ugye ez csak elírás, és egy nullával kevesebb?