Seven-UpKorábban már írtam a Coca Cola-, a majonézes csokoládé- és a fűszeres paradicsomleves tortáról is. Ebbe a sorba tartozik a 7-UP torta. A Seven-Up már 1957-es szakácskönyvében is arra biztatja kísérletező kedvűeket, hogy a süteményeikben a receptben előírt folyadékot Seven-Uppal helyettesítsék. „Meglepődsz, hogy milyen könnyű és levegős lesz a süteményed.” – írják.

A Seven-Up tortának több változata is él. Eredete a nem túl távoli múltba nyúlik (1982) vissza, amikor Sally Garber (Deerfiel Beach, Florida) arra kérte az olvasókat, hogy küldjenek recepteket egy ananászos Seven-Up tortához. 72 válasz érkezett, amelyekben a 7-Up torta három verziója is előfordult.

Mary Jane Altman (West Palm Beach, FL) receptje

  • Hozzávalók:
  • 350 g vaj (a margarin nem jó)
  • 600 g kristálycukor
  • 5 db tojás
  • 400 g liszt
  • 30 ml citromlé
  • 200 ml 7-Up

Legalább 20 percig keverve krémesre keverjük a vajat a cukorral. (A 20 percnyi keverés meglehetősen soknak tűnhet, azonban a tökéletes 7-Up tortához elengedhetetlen.) Egyesével hozzáadjuk a tojást. Folyamatos keverés mellett fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztet majd a citromlevet és legvégül a 7-Up-ot. Simára, egyenletesre keverjük a tésztát. Olajozott kuglóf formában, 160°C-ra előmelegített sütőben, 75 percig sütjük. 8-10 percig hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintjük.

Ebben a receptben nincs szó az ananászos tortabevonóról. Louise Gotti (Port St. Lucie, FL) 1982-ben a következő krémet ajánlotta a 7-Up tortához:

Louise Gotti (Port St. Lucie, FL) receptje: ananászos vajkrém

  • Hozzávalók:
  • 1/2 csésze vaj
  • 3 csésze porcukor
  • 1/3 csésze frissen facsart ananászlé

Krémesre keverjük a vajat, majd minden hozzávalót hozzáadva addig keverjük, amíg gyönyörűen homogén, habos, könnyű vajkrémet nem kapunk.

A 7-up rövid története

2091400441_40d54230e9A 7-up története Charles Leiper Grigg nevéhez kötődik. Grigg 1868-ban egy Missouri állambeli kisvároskában, Price’s Branch-ben született. Felnőtt korában St. Louis városában a kereskedelemben és reklámszakmában kezdett dolgozni. Így került kapcsolatba az üdítőital üzlettel is. 1919-ig egy Vess Jones tulajdonában lévő cégnek dolgozott. Itt találta fel és juttatta piacra első üdítőitalát „Whistle” néven. Egy vita után – a „Whistle”-t hátrahagyva – elhagyja munkahelyét és a Warner Jenkinson Company alkalmazásába áll, ahol különféle ízesítő anyagokat fejleszt üdítőitalokhoz. Kidolgozza második üdítőitalát, amit „Howdy” névre keresztelnek. Tanulva a korábbiakból, a Warner Jenkins Co. elhagyásakor már magával viszi a „Howdy”-t is. Edmund G. Ridgway befektetővel megalakítja a „Howdy Company” nevű cégét. Két narancs íző üdítőitalt is fejleszt, azonban ezeknek a narancs ízű szénsavas üdítőitalok királyával, az „Orange Crush” nevű piacvezető termékkel kellett megküzdenie.

A narancs ízű üdítők piacának éles versenyét látva Charles Leiper Grigg elhatározta, hogy a narancs helyett a citromra koncentrál. Ennek következményeként 1929 októberében kidolgozza a „Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Sodas” elnevezésű citromízű szénsavas üdítőitalát. Ez a név nemsokára „7 Up Lithiated Lemon-Lime” elnevezésre változott, majd hamarosan csak a ma is jól ismert 7up maradt meg belőle.

Csíki Sándor♣