RoquefortA ROQUEFORT MAYONNAISE nevének leírása jóval bonyolultabb feladat, mint az elkészítése. Ez egy igazi sikerrecept. A roquefort magas természetes umami (Na-glutamát) szintje garantálja a sikert. A mayonnaise magas olaj tartalma ugyancsak hozzájárul, hogy kedves étellé avassa ezt a napjainkban igazi virágkorát élő hidegmártást. A roqueforttal igazán nagyot tévedni nem lehet, legalábbis azoknál, akik ezt a sajtot egyébként is kedvelik.

Roquefort mayonnaise (recept)

Ez egy igazán egyszerű recept, elkészítése semmi különös készülődést nem igényel, de azért a következő hozzávalók szükségesek:

  • 250 g  roquefort sajt, morzsolva
  • 200 ml mayonnaise
  • 2 tk. borecet
  • 1 tk csípős bors mártás

Elkészítése: az összes hozzávalót összekeverjük, majd hűtőszekrényben legalább egy éjszakán át érni hagyjuk. Ahogy a sajtokkal általában tenni illik, fogyasztása előtt a roquefort mayonnaise-t is szobahőmérsékleten hagyjuk állni.

A roquefort mayonnaise igazán kiválóan illik grillezett húspogácsákhoz (hamburger), vagy más grillezett húsokhoz, sőt zöldségekhez is. Az említett igen magas umami (Na-glutamát) szint univerzálisan párosíthatóvá teszi ezt a mártást szinte mindenhez. A borválasztás hasonlóan könnyűvé válik.

Csíki Sándor♣