A ROQUEFORT MAYONNAISE nevének leírása jóval bonyolultabb feladat, mint az elkészítése. Ez egy igazi sikerrecept. A roquefort magas természetes umami (Na-glutamát) szintje garantálja a sikert. A mayonnaise magas olaj tartalma ugyancsak hozzájárul, hogy kedves étellé avassa ezt a napjainkban igazi virágkorát élő hidegmártást. A roqueforttal igazán nagyot tévedni nem lehet, legalábbis azoknál, akik ezt a sajtot egyébként is kedvelik.
Roquefort mayonnaise (recept)
Ez egy igazán egyszerű recept, elkészítése semmi különös készülődést nem igényel, de azért a következő hozzávalók szükségesek:
- 250 g roquefort sajt, morzsolva
- 200 ml mayonnaise
- 2 tk. borecet
- 1 tk csípős bors mártás
Elkészítése: az összes hozzávalót összekeverjük, majd hűtőszekrényben legalább egy éjszakán át érni hagyjuk. Ahogy a sajtokkal általában tenni illik, fogyasztása előtt a roquefort mayonnaise-t is szobahőmérsékleten hagyjuk állni.
A roquefort mayonnaise igazán kiválóan illik grillezett húspogácsákhoz (hamburger), vagy más grillezett húsokhoz, sőt zöldségekhez is. Az említett igen magas umami (Na-glutamát) szint univerzálisan párosíthatóvá teszi ezt a mártást szinte mindenhez. A borválasztás hasonlóan könnyűvé válik.
Csíki Sándor♣
- Kapcsolódó írások:
- Nátrium-glutamát koncentrációja anyatejben
- Majonéz (emulzió a konyhában 1#)
„A roqueforttal igazán nagyot tévedni nem lehet” – jaj, dehogynem! Pl. ha az ember takarékossági okokból valami gyenge minőséget vásárol. Erről már leszoktattam magam, mert visszaüt a műíz.
Fenti receptbe mindig teszek fokhagymát, szerintem nagyon jól illik a roquefort-hoz.
Ugyanigy járok el roquefortos húsok esetén is.
Üdv. mindenkinek
Az amerikai káposztasaláta ürügyén jutottam Csíki Sándor receptjeihez.
Remek ötlet.
Egyenes út az umamimérgezéshez 🙂
Én a roquefortot yoghurttal, apróra vágott lilahagymával keverem ki. Mártogatósnak zöldséghez, chipshez finom.