JÓ AZ IDŐ, itt a grillezés és a spárga szezonja. Ciabattát sütni pedig mindig lehet. Télen is, nyáron is. A spárgakrémlevesről már ejtettem szót, de most másképpen készítettem, amit a konzervatívak jobb , ha el sem olvasnak…

Photo: Csíki Sándor

Ennek a hétvégének a spárgakrémlevese abban is eltért az előzőtől, hogy nem a teltebb ízű zöld spárgából, hanem a levendula színű végű  fehér spárgából készült, ami mellesleg fásabb is volt, mint a múltkori telt, vastag spárga sípok.

Az előkészítés módszere igen egyszerű, ellenben hasznos volt: a spárgát eltörtem ott, ahol engedte, majd és a fejét is levágtam. Így három részre bontottam:

  1. fejre;
  2. zsenge részre a fej után;
  3. fás részre a vége felé;

A teendők egyszerűek. A fejet kevés vízben megfőzöm, leszűröm, a spárgafejeket félreteszem, a főzővizét megtartom.

Spárga (Asparagus), Photo: Csíki Sándor

A fás részt vízbe teszem és főni hagyom. Ezeket a növényi részeket nem fogom felhasználni, csupán a főzőlevére lesz szükség.

Spárga (Asparagus), Photo: Csíki Sándor

Ha a fás spárga már jól megpuhult akkor a főzőlevét hozzászűröm a feldarabolt zsenge részekhez (2), amihez nagy darabokra aprított vöröshagymát, kevés gombát is kevertem. A hagyma, mint tudjuk rokona a spárgának, ezért összeveszni nem fog vele, sőt. A csiperke pedig kellően szerény marad a háttérben. (Burgonyát most nem tettem hozzá, bár tehettem volna.)

Spárga, hagyma, gomba, Photo: Csíki Sándor

A fűszerezéshez babérlevelet, szerecsendió virágot, sáfrányt, néhány szem szegfűszeget, kevés fehérborsot és sót használtam. A főzővízbe a leves készítésekor fogyasztott és a krémleveshez kiválóan illő Tokaji hárslevelűt (Disznókő, 2007) is juttattam.

Photo: Csíki Sándor

A megfőtt növényi részeket turmixoltam, a levest tejszínnel sűrítettem, majd legvégül még ízesítettem egy kevés Krk szigeti olívaolajjal és némi sáfránnyal, ízlés szerint kosher sóval még megsóztam és a félretett spárgafejeket is a levesbe tettem betétnek.

Photo: Csíki Sándor

Természetesen Asparagus fesztivál is akad a nagyvilágban. Ilyen az, amit Stockton (CA, USA) városában tartanak. A videón a spárga egy igazán csábító, nálunk kevéssé elterjedt elkészítési módja is látható, a tempurában sütés.

Közben a grill csirkét és a grillezett zöldségeket is előkészítettem. A grillsütő előmelegítve várta, hogy érkezzenek az abéd fő fogásának elemei , a csirke és a zöldségek.

Photo: Csíki Sándor

A főzésnek ebben a szakaszában egy újabb bor, egy igazán kiváló olaszrizling került elő (Villa Tolnay, Olaszrizling, 2006).

Photo: Csíki Sándor

A két darab zsenge csirke már a legjobb formáját kezdte mutatni, némi cukkini és padlizsán is grilleződött, és a ciabatta is sült már a sütőben.

Padlizsán, cukkini, Photo: www.foodandwine.huPhoto: Csíki Sándor

Elkészült végre az ebéd, amelynek a fogásai az eddigi rövid beszámoló alapján is a következők voltak:

  1. Spárgakrémleves másként – gombával, szegfűszeggel
  2. Szabadtűzön grillezett csirke, grillzöldségekkel, salátával
  3. Ciabatta
  4. Fokhagymás tejföl
  5. Bor: Villa Tolnay Olaszrizling, 2006

Igazán jó mulatság volt elkészíteni, de elfogyasztani sem volt utolsó!

Ciabatta, Photo: www.foodandwine.hu

Csíki Sándor♣

  1. A grillezéshezhez (BBQ) kapcsolódó cikkek itt találhatók.
  2. A spárgához, krémlevesekhez kapcsolódó cikkek pedig itt.